festes més inclusives i interculturals

Sis ciutats catalanes es resisteixen a tenir un Baltasar negre «de veritat»

En la cavalcada d'Igualada, Ripoll, Mollerussa, el Pont de Suert, Sort i Viella desfilarà un rei amb la cara pintada

Segons Casa Nostra Casa Vostra, TV-3 no retransmetrà aquest any la cavalcada de Reis d'Igualada perquè el negre serà pintat

baltasar / periodico

1
Es llegeix en minuts

Les ciutats d’Igualada, Ripoll, Mollerussa, el Pont de Suert, Sort i Viella són les úniques de les 43 capitals de comarca de Catalunya que no tindran un rei Baltasar negre «de veritat» en la pròxima cavalcada de Reis.

Així ho ha denunciat avui l’associacióCasa Nostra Casa Vostra, que ha precisat que 37 de les 43 capitals de comarca de Catalunya tindran un Baltasar negre, sis més que en la cavalcada del 2019.

Aquesta entitat, juntament amb el col·lectiu d’actrius i actors Tinta Negra, va impulsar fa dos anys la idea de fer aquestes festes més inclusives i interculturalsfestes més inclusives i interculturals, una iniciativa que ha arribat pràcticament a tot Catalunya.

En molts municipis, els organitzadors de la cavalcada prescindeixen completament del betum i ni tan sols pinten els patges.

L’objectiu és erradicar a Catalunya el denominat ‘blackface’, una pràctica d’origen colonialista que consisteix a pintar persones blanques amb una pintura exageradament negra i els llavis molt vermells i gruixuts.

«Tot i que es fa sense ser conscients i sense mala intenció, és una acció racista, i a més és una barrera perquè persones negres que viuen a Catalunya puguin participar de les festes populars i tradicionals, en un lloc que els correspon i els és propi», ha argumentat l’associació.

Pintades

A Tarragona, les 10 capitals de comarca tindran un Baltasar de veritat; a Barcelona, 12 de les 13 ciutats capitals de comarca també el tindran excepte Igualada, que celebra una de les cavalcades més espectaculars de Catalunya i de les més antigues.

A Igualada, tots els patges, unes 900 persones, van amb la cara pintada de negre, tot i que aquest any representants de la comissió organitzadora de la cavalcada s’han reunit amb membres de Casa Nostra Casa Vostra i Tinta Negra per abordar la situació.

Segons Casa Nostra Casa Vostra, TV-3 no retransmetrà aquest any la cavalcada de Reis d’Igualada perquè no té un Baltasar de veritat, i finalment ho farà des de Martorell (Barcelona).

Notícies relacionades

A Girona, set de les vuit capitals tindran un rei negre de veritat, excepte Ripoll, que ha promès fer-ho el 2021. 

Vuit de les 12 capitals de comarca de Lleida tindran una persona negra com a rei Baltasar, però el Pont de Suert, Sort i Viella no ho faran, i a Mollerussa s’ha imposat la tradició que facin de reis els membres de la cinquena dels 50 anys, amb la qual cosa tampoc incorporaran un home negre.