SORTEIG DE NADAL

Doña Manolita ho dona tot

La històrica administració madrilenya confirma el seu regnat al vendre dècims de tots els premis, des del Gordo fins a un cinquè

zentauroepp51475564 owners and employees of the shop  dona manolita  celebrate w191222100925

zentauroepp51475564 owners and employees of the shop dona manolita celebrate w191222100925 / JUAN MEDINA

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Deu ser l’administració de Loteria que més dècims de Nadal ven de tot Espanya. D’aquí el resultat: és la que més premis reparteix. Doña Manolita ho ha tornat a fer aquest any. Ha arrasat. N’hi diuen sort. Però en realitat són matemàtiques pures.

Els venedors de loteria de la històrica administració –ubicada en ple cor madrileny, al costat de Callao– ja sabien abans que es fes de dia que sortirien a tots els telenotícies. Des de ben d’hora, doncs, tenien llest el confeti, les samarretes anunciant premis i les ampolles de cava amb el rostre de la històrica venedora de loteria, una dona que va obrir el seu primer local el 1904 al carrer San Bernardo.   Tenia 25 anys i diu la llegenda que la seva bellesa i carisma va fer que conquistés molts clients, sobretot estudiants de la Ciutat Universitària. Manuela de Pablo es va convertir en empresària d’èxit en una època en què la dona estava relegada a un segon pla. Va morir el 1951, amb 72 anys i convertida en una institució de Madrid, com l’‘Oso y el madroño’ o la Puerta del Sol. El seu nom apareix a la cançó interpretada per Ana Belén ‘A la sombra de un león’, dedicada a la deessa Cibeles. Manolita sempre aconseguia cues quilomètriques, tant al vell local de San Bernardo, com al de Gran via que va obrir el 1931.

A Madrid, la grossa de Nadal hi ha caigut 80 vegades. 78 vegades –inclosa la d’ahir– ho ha fet a Doña Manolita, que ven dècims a tot Espanya. No només això sinó que ‘el follet de la sort’ va aconseguir ahir esgarrapar euros de tots els premis, també el segon, el tercer, un quart i dos cinquens. Una autèntica festa, celebrada per la seva trentena d’empleats. Especialment orgullosa estava la Matilde, la treballadora que va vendre en finestreta els deu dècims del 26.590. I també la Concha, la propietària de l’administració, a qui la pluja de milions semblava que li minvava el dolor de l’esquinç de turmell que va patir fa dies i que la va obligar a acudir al local amb crosses.

Les tradicionals cues

Notícies relacionades

A falta de milionaris agraïts, l’administració es va anar omplint de curiosos que van acudir al local a celebrar l’èxit aliè. Alguns també buscaven el seu minut de glòria en els directes que feien les desenes de televisions destacades al carrer del Carmen. Molts es van animar, de passada, a comprar dècims per al sorteig del Nen. Fer cua a Doña Manolita és una tradició nadalenca més, com la d’anar al mercat ambulant de la plaça Major o prendre xocolata amb xurros a San Ginés. En època d’internet, molta gent prefereix esperar torn i aconseguir els dècims a la finestreta. La cua dona per a molt. La venedora de loteria va explicar fa poc al ‘Diario de Burgos’ que tenen especial afecte a uns clients que es van conèixer fent cua, es van enamorar i avui són un feliç matrimoni amb fills.

A les dues del migdia, Doña Manolita va tancar. Després de desenes d’ampolles de cava, carregaments de confeti i entrevistes amb la premsa. Tocava celebrar en la intimitat que són l’administració espanyola amb més probabilitats matemàtiques que reparteixi premis.