DEPENDÈNCIA

Només el 6% de les cuidadores de Catalunya cotitzen malgrat que ho paga l'Estat

País Basc, Galícia, Astúries i València són les comunitats que més aprofiten aquesta ajuda social

La Generalitat diu que moltes cuidadores no professionals ja paguen en un altre règim de la Seguretat Social o estan jubilades

undefined32020571 barcelona   barcelones  30 11 2015   sociedad       fotos pa191220164744

undefined32020571 barcelona barcelones 30 11 2015 sociedad fotos pa191220164744

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Només un 6% de les cuidadores no professionals de persones dependents a Catalunya estan donades d’alta a la Seguretat Social, malgrat que, des del març passat, està en vigor el reial decret llei 6/2019 mitjançant el qual l’Administració General de l’Estat es fa càrrec de les cotitzacions. Així, si a Catalunya hi ha80.000 personesa qui se’ls ha reconegut una prestació econòmica per dependència,només 5.000 cuidadores no professionals estan afiliades a la Seguretat Social, cosa que els permet accedir a prestacions com una pensió digna quan es jubilin. Són estadístiques delMinisteri de Treball, Migracions i Seguretat Sociala què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Catalunyaés, juntament amb lesilles Balears, Madrid i Castella i Lleó, una de les comunitats autònomes ambmenys proporcióde convenis especials per prestacions econòmiques reconegudes. Malgrat que només fa falta que l’Administració de la comunitat autònomacomuniquia les cuidadores de dependents aquest dret recuperat pel decret llei 6/2019 del març passat. Es tracta d’un dret que va deixar d’existir el 2012 amb el Govern del PP, que va modificar la normativa: a partir d’aquell moment, les cuidadores van passar a fer-se càrrec elles mateixes de la Seguretat Social. Moltes van deixar de cotitzar.

Per a laConselleria de Treball, Afers Socials i Famílies, el fet que a Catalunya hi hagi tan poques cuidadores no professionals cotitzant té dues explicacions. Una és que«els familiars que exerceixen de cuidadors sovint ja tenen una feina»i, per tant, no «els surt a compte» perquè «ja cotitzen a la Seguretat Social». Generalment, per subscriure un conveni especial de cuidadors no professionals cal que aquesta persona no es trobi en situació d’alta en cap altre règim de la Seguretat Social a temps complet, atur o sigui perceptor de determinades prestacions.

La segona explicació, segons la conselleria, és que«en molts casos les cuidadores ja estan jubilades»(per exemple, el típic cas de la dona gran que cuida el seu marit).

«També cal recordar que, amb eldecret 1050/2013, l’Estatpenalitzaeconòmicament aquelles comunitats amb un nombre de prestacions econòmiques per sobre de la mitjana espanyola, com és el cas de Catalunya. En demanem laderogació», critiquen aquestes fonts. En tot cas, la cotització de les cuidadores per compte de l’Estat no és una prestació autonòmica.

D’una manera o altra, l’escàs percentatge de cuidadores donades d’alta a Catalunya amb ajuda de l’Estat (6,3%) contrasta amb el 23,19% del País Basc (una comunitat amb molt alt nivell d’ajuts autonòmics); el 22,15% de Galícia; el 20,55%d’Astúries; el 16,48% de la Comunitat Valenciana o el 16,15% de Cantàbria.

423.010 dependents a Espanya

A tot Espanya, un total de53.420 cuidadores no professionalss’han afiliat, en els últims vuit mesos, a la Seguretat Social. En l’origen de la mesura adoptada pel Govern hi ha el propòsit d’aconseguir, amb lacol·laboracióde les comunitats autònomes, que totes les cuidadores no professionals que atenen les423.010 personesque tenen reconeguda una prestació per dependència tinguin cotitzacions a càrrec de l’Administració de l’Estat. Així, els anys dedicats a cura de la persona dependent, sovint de l’entorn familiar, s’integren en la seva vida laboral i contribueixen a generar de dret prestacions com la de jubilació o la d’incapacitat permanent.

L’assumpció per part de l’Estat de l’abonament de les cotitzacions dona compliment al reial decret llei 6/2019 de mesures urgents pergarantir la igualtat de tractei d’oportunitats entre dones i homes en l’ocupació. Aquesta mesuraha beneficiat majoritàriament dones, ja que representen el89,35%dels convenis subscrits especials de cuidadores no professionals: un total de47.734. La resta, el 10,64% (5.636) són homes.

Com subscriure’s

Notícies relacionades

Aquest conveni especial està dirigit a les persones designades com a cuidadores no professionals en elPrograma Individual d’Atenció, elaborat pels serveis socials corresponents almunicipi de residènciade la persona que ho sol·licita. Per subscriure’l és necessari que qui desenvolupa l’activitatno estigui donat d’altaa la Seguretat Social. A més, qui rep les cures també ha de tenir reconeguda laprestació econòmica de dependènciaper donar opció a la persona que s’ocupa de la seva cura a subscriure el conveni especial.

La sol·licitud s’ha de presentar a les oficines de laTresoreria General de la Seguretat Socialo a la seu electrònica utilitzant el servei d’«alta en conveni especial». Si al subscriure el conveni s’opta per la base de cotització equivalent al límit mínim del règim general, el pagament de la quota serà assumida totalment per l’Administració. Si els qui es dediquen a les cures no professionals opten per una base de cotitzaciósuperior, l’Administració de l’Estat assumeix la quota corresponent a la base mínima de cotització i la persona que cuida paga per la resta.