EL PRIMER A CATALUNYA

BCN inicia un expedient sancionador per l'anunci d'un lloguer que només acceptava espanyols

La multa contra Idealista i The New House Barcelona per discriminació en l'accés a la vivenda pot ascendir a 90.000 euros

pisos

pisos

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha incoat un expedient sancionador al portal immobiliari Idealista i a la immobiliària The New House Barcelona per l’anunci d’un lloguer que discriminava per motiu d’origen. L’expedient, que pot acabar amb una multa de fins a 90.000 euros, s’ha iniciat arran d’un anunci publicat a Idealista per part de la immobiliària al juny. A l’anunci es restringia l’accés a la vivenda a persones de nacionalitat espanyola, i per tant s’excloïa explícitament i «expressament» persones de qualsevol altra nacionalitat. El consistori actua després de tenir coneixement a través de la denúncia d’un ciutadà a l’Oficina per la No Discriminació.

Segons ha remarcat en declaracions als mitjans el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, el procediment incoat està «en una fase avançada» i és el primer a Barcelona –i Catalunya– que s’inicia per motius d’origen en l’accés a la vivenda. «Estem convençuts que no és l’únic cas», va dir Serra, argumentant que com no estava actuant en aquest àmbit sovint no es percep com una infracció per discriminació o es desconeix que hi ha eines per protegir els drets. En aquest sentit, ha avançat, el consistori espera que no sigui l’únic expedient que iniciïn i que serveixi com un avís per als grans portals immobiliaris.

Constitució i directiva europea

Serra ha recordat que és una infracció de discriminació segons la llei pel dret a la vivenda i ha apuntat que és «intolerable» que hi hagi anuncis en una ciutat on un de cada cinc ciutadans és d’un país d’origen diferent d’Espanya. A més, segons el consistori, la Constitució espanyola reconeix el dret de no poder ser discriminat per raó d’origen i la Directiva europea 2004 / 113 / CE regula la prohibició en l’accés als béns i serveis.

Per tant, l’Ajuntament indica que «la privació a tot un col·lectiu, en aquest cas les persones no espanyoles, en l’accés a un bé bàsic com la vivenda no queda emparat pel principi de llibertat de contractació» .

289 casos d’assetjament i discriminació

Per lluitar contra l’assetjament i la discriminació en l’àmbit de la vivenda, l’Ajuntament de Barcelona està instruint 134 expedients sancionadors entre diverses matèries. Inclouen expedients per atur permanent, per assetjament immobiliari o discriminació en l’ús de la vivenda, per no destinar una vivenda VPO a residència habitual i permanent, per llogar una vivenda sense l’autorització de l’Agència de la Vivenda i per no inscriure vivendes buides en l’RHBO de l’Agència de la Vivenda.

Notícies relacionades

D’altra banda, el consistori està fent diligències prèvies en 155 casos més detectats, per la qual cosa la suma dels casos en què està treballant en aquests moments la unitat de disciplina de la vivenda municipal és de 289. L’Oficina per la No Discriminació és un servei municipal que ofereix recolzament psicosocial, assessorament jurídic i orientació gratuïts a aquelles persones que han viscut una situació de discriminació a la ciutat. Fins a l’agost del 2019 s’han atès 145 casos i el principal motiu denunciat, per 57 persones, ha sigut discriminació per racisme o xenofòbia, que representen un 40% total dels casos.