La gestió dels residus

Territori inverteix dos milions d'euros per ensenyar a separar les escombraries

Una nova campanya de la Generalitat pretén disminuir el mal ús del contenidor gris

«Seria tan absurd tirar restes de menjar al verd com al gris, estimat», diu l'anunci

zentauroepp51443721 bcn191219141337

zentauroepp51443721 bcn191219141337

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat aquest dijous l’enèsima campanya de conscienciació per promoure el correcte ús dels contenidors d’escombraries, en la qual s’han invertit dos milions d’euros. Però aquesta és la primera vegada en què la iniciativa es basa a reduir l’ús del contenidor gris i evitar el seu mal ús a favor dels altres, el blau, el verd, el marró i el groc.

«El contenidor del que no separa les escombraries ja no existeix», ha afirmat Calvet per explicar l’eix de la campanya de la Generalitat, i ha incidit que la major part dels residus que es llancen al contenidor de fracció o resta no haurien d’acabar allà. L’objectiu ara és difondre una imatge negativa del contenidor gris perquè els usuaris tirin les escombraries al seu dipòsit ideal segons siguin orgànica, vidre, envasos o paper.

Malgrat aquesta mala educació dels usuaris que no separen les escombraries –i aquí la campanya hi inclou l’Administració i les empreses, i també els particulars–, les dades de recollida selectiva no deixen de millorar. Calvet ha explicat que a Catalunya es van generar l’any passat 3,9 milions de tones d’escombraries, fet que suposa 1,4 quilos per habitant i dia (523 quilos per persona i any). D’aquests 3,9 milions de tones, gairebé la meitat (1,66 milions) es van recollir selectivament, un augment del 8,4% respecte a l’any anterior.

Recollida selectiva en augment

Notícies relacionades

Totes les fraccions de recollida selectiva van augmentar l’any passat: envasos (9,6%), orgànica (7,5%), paper i cartró (6,5%) i vidre (6,3%). Calvet ha destacat que la recollida selectiva a Catalunya és del 40%, però ha insistit que l’objectiu establert per la Unió Europea per al 2020 és del 50%. Una altra xifra important a millorar és el total de residus que acaben en un abocador controlat. Ara és el 35% del total, però el 2035 no podrà superar-se el 10%, segons la UE.

La campanya presentada avui transmet missatges en to còmplice dirigits al que recicla malament, com aquest: «Aquí hi ha una R de ‘Rebuig’. I s’hi llança allò que no es pot reciclar. No el que et fa mandra reciclar».  Tot i que aquesta altra és més contundent: «¿Veritat que no llances les restes de menjar al contenidor verd? No, és clar. Perquè no van al verd, ¿veritat? Seria absurd. Doncs tan absurd com llançar-les al gris, estimat».