Història humana a Alacant

Gorgui, l'heroi sense papers de Dénia: «El cor em va dir que l'havia de salvar»

L'immigrant senegalès de 20 anys que va rescatar un veí de la seva casa en flames ven artesania al carrer i viu amb la seva dona i el seu nadó en un cau a Gandia

zentauroepp51304221 senegales191210120352

zentauroepp51304221 senegales191210120352

3
Es llegeix en minuts
Alfons Padilla

L’heroi va seguir amb la seva rutina. Ahir, com cada dia, va agafar a Gandia l’autobús cap a Dénia [Alacant]. El van acompanyar la seva dona, Gana, i la seva nena de 7 mesos, Ndeye. Gorgui Lamine Sow, l’heroi que ahir va sortir de l’anonimat, va recórrer, com cada dia, els carrers de Dénia venent artesania del seu país, Senegal. Aquest jove de 20 anys va salvar divendres passat l’Álex, un veí del carrer Port que està malalt i té problemes de mobilitat (necessita l’ajuda d’un caminador). L’Álex dormia quan es va desencadenar un incendi al menjador de casa seva. Gorgui va córrer fins a la casa, que és al carrer Port, al veure el fum. Va escalar per la façana i es va carregar a l’esquena l’Álex, que va patir cremades a l’esòfag, en una mà i a la cara, i es va empassar molt fum. Ho explica aquest dimarts el diari ‘Levante-EMV’, del Grup Prensa Ibérica. 

«Ho vaig fer perquè m’ho va demanar el cor. Soc pobre. No tinc res. Però també soc fort i puc ajudar. No m’agrada veure la gent patir», va explicar ahir Gorgui Lamine, que va arribar a Espanya el 19 d’agost del 2017. Aquest immigrant senegalès admet que no té papers. Per a ell i la seva família la vida és molt dura. «Tenim una habitació molt petita per a tots tres a Gandia. No hi ha porta i hi entra molt fred. Tampoc tenim llit. Dormim tots tres en un matalàs».

Aquest jove va indicar que sabia que a l’escalar fins al balcó per rescatar l’Álex també estava posant en risc la seva vida. El fum de l’incendi era dens i molt tòxic. «Vaig arribar fins a ell i li vaig dir que m’agafés la mà. Em va contestar que no podia caminar. Me’l vaig carregar a l’esquena i, al baixar del balcó, ens van ajudar altres veïns que van arribar amb una escala de fusta».

L’heroi va comprovar després que l’Álex li havia vomitat a l’esquena. De fet, l’Álex, abans de ser evacuat en ambulància, va continuar vomitant al carrer. Va ser una reacció del cos per tot el fum que s’havia empassat. «Estic prenent unes pastilles per netejar els pulmons», va indicar ahir aquest veí de Dénia de 39 anys. Ell dormia a l’habitació de casa seva quan va començar el foc per una espurna d’un calefactor que hi havia al menjador. Fins i tot s’havia pres una pastilla per agafar el son. «Em van despertar els cops dels veïns a la porta de la casa. Era tot negre. Vaig arribar com vaig poder fins al balcó», va relatar l’Álex. Els veïns van tirar la porta a terra. Però no van poder pujar al primer pis, el de l’incendi, ja que les flames els barraven el pas.

«No pots tenir por»

Llavors va aparèixer el Gorgui. No va dubtar ni un instant. Va escalar amb gran agilitat fins al balcó. «Hi havia fum i foc», va dir ahir el jove senegalès, que va apuntar que també va sentir l’espetec d’una bombona de butà. «Però no pots tenir por. Hi havia una persona allà dins i l’havia de treure», va afegir.

Notícies relacionades

El Gorgui es va rentar després les mans a casa d’una veïna i va marxar sense esperar que ningú li agraís la seva heroica acció. «Me’n vaig anar de seguida perquè la meva dona i la meva filla m’esperaven per agafar l’autobús i no el podíem perdre». Ahir va tornar a Dénia i alguns veïns el van reconèixer i li van donar les gràcies. Aquest diari el va localitzar al carrer Marquès de Camp. La Policia Local també el premiarà per la seva valentia.

Aquest jove, que abans d’arribar a Espanya va viure al Brasil i a l’Argentina, no oculta que desitja regularitzar la seva situació. «Vull papers i poder treballar i viure aquí amb la meva família».

Temes:

Rescats