Els casos de xarampió es tripliquen el 2019

Les baixes taxes de vacunació provoquen el rebrot, que també es registra en alguns països europeus

Espanya continua sent un país en estat d'«eliminació», però Sanitat recomana vacunar-se als adults

sarampion-filipinas

sarampion-filipinas

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els casos de xarampió es triplicaran el 2019 respecte a l’any anterior, segons les estimacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i els centres per al control i la prevenció de malalties dels EUA fets públics aquest dijous. Des de principis d’any s’han notificat provisionalment 413.000 casos, als quals cal sumar-hi 250.000 de la República Democràtica del Congo, davant els 353.236 diagnòstics el 2018. 

El nombre de contagis ja es va duplicar el 2018, però en comparació amb el 2016 els nous diagnòstics han augmentat un 167%. El motiu no és cap altre que les baixes taxes de vacunació, que a nivell mundial s’ha estancat en el 86% dels nens, en el cas de la primera dosi, i del 70% en la segona dosi recomanada. I l’OMS marca que la cobertura adequada ha d’assolir al 95% de la població del país. 

Espanya, lliure del virus

Espanya es compleix aquesta recomanació, malgrat que la vacunació és voluntària. Per això, el país es manté en l’estat d’«eliminació» de la malaltia des del 2016. Tot i així, Sanitat recomana als adults nascuts entre el 1970 i el 1980 que no es van vacunar en el seu moment, ques’immunitzin amb dues dosis, incloses al calendari vacunal comú i finançades

Tot i això, altres països europeus no corren la mateixa sort. L’OMS va advertir a principis d’any que el Regne Unit, Grècia, la República Txeca i Albània deixaven de ser estats on el xarampió està eliminat, a causa que molts pares decideixen no vacunar els seus fills. A més, aquest any es preveu que als Estats Units es registri el major nombre de contagis en 25 anys.

L’Àfrica subsahariana

Notícies relacionades

Amb tot, els pitjors efectes del xarampió, que pot provocar pneumònia i encefalitis, mal cerebral, ceguesa i pèrdua d’audició, es registren al’Àfrica subsahariana, on cinc països registren gairebé la meitat de tots els casos al món. 

De fet, en llocs com la República del Congo el xarampió ha causat la mort de més de 4.500 nens de cinc anys en els últims 12 mesos. 

Temes:

OMS Xarampio