Un dret en perill

Eslovàquia vol obligar les dones que avortin a veure abans l'embrió

El nou projecte de llei, que es vota aquest divendres, també les sotmetria a escoltar el batec fetal quan fos tècnicament possible

zentauroepp10107241 ecografia feto191129102740

zentauroepp10107241 ecografia feto191129102740

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els parlamentaris eslovacs estan debatent un projecte de llei per restringir encara més l’accés a l’avortament. Es vota aquest divendres. Si s’aprova, requerirà que les dones que vulguin avortar compleixin una sèrie de requisits obligatoris que no estan justificats per raons mèdiques i que soscavarien la privacitat, la integritat personal i les sotmetrien a un estigma nociu i a la humiliació. Entre altres requisits, aquelles dones que provin d’accedir a un avortament s’hauran de fer una ecografia obligatòria per veure la imatge per ultrasò de l’embrió o fetus i, quan sigui tècnicament possible, escoltar el batec fetal.

Ho denuncia Amnistia Internacional, així com milers de persones que han sortit al carrer a Eslovàquia pel tracte degradant que suposa per a la dona. El Parlament eslovac ha de rebutjar urgentment aquest projecte de llei.

«Aquest projecte de llei és un intent clar i intrusiu de fer retrocedir els drets reproductius de les dones a Eslovàquia. Si s’aprova, perjudicarà la salut i el benestar de les dones, obstaculitzarà l’accés a un avortament segur i violarà les obligacions internacionals en matèria de drets humans contretes per Eslovàquia», ha afirmat Monica Costa Riba, encarregada de campanyes sèniors sobre Drets de la Dona d’Amnistia Internacional.

Conservadors i ultradreta

La legislació proposada també pretén prohibir la «publicitat» sobre l’avortament i imposar una multa de fins a 66.400 euros als qui l’ordenin o la difonguin.

Notícies relacionades

Segons les directrius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre l’avortament segur, explica Amnistia Internacional, no hi ha cap motiu mèdic que justifiqui els canvis proposats a Eslovàquia. «Més aviat, aquests canvis semblen tenir com a finalitat crear barreres a l’avortament, per la qual cosa demanem a tots els membres del Parlament que rebutgin aquesta proposta retrògrada», diu l’organització.

Eslovàquia és un país predominantment catòlic, però que permet l’avortament per qualsevol motiu fins a 12 setmanes d’embaràs i fins a 24 setmanes quan hi ha problemes de salut per a la mare. No obstant,  els partits conservadors i d’ultradreta volen fer la llei molt més restrictiva.