Altes temperatures

La crisi climàtica complica el cultiu d'arbres de Nadal a Catalunya

Per primera vegada, els productors han hagut de regar els arbres plantats aquest any a fi d'assegurar la seva supervivència

espinelves / periodico

2
Es llegeix en minuts
ACN

Espinelves (Girona) està situat a les Guilleries i és una de les zones més humides de Catalunya. No obstant, aquest estiu passat el termòmetre va batre rècords i es va arribar a ascendir fins als39 graus. Unes temperatures del tot inusuals en aquesta zona que, sumat a la falta de pluja, ha complicat un dels cultius més emblemàtics de la zona: eld’arbres de Nadal.

Aquest any i, per primera vegada, alguns productors han hagut de regar, un per un, els arbres plantats i aquells que no ho han fet han vist perdre’n més de la meitat de la producció. Els productors tenen clar que, davant del canvi climàtic, el reg serà «absolutament necessari» per assegurar la supervivència dels arbres. «No tots podran fer front a la despesa que això suposa», va assegurar un d’ells.

La regió del Montseny-Guilleries és la principal productora d’arbres de Nadal del sud d’Europa i, aproximadament, cada any se’n produeixen un milió. Segons va explicar el president de l’Associació de Cultivadors d’Arbres de Nadal, Albert Gallifa, aquesta zona és «privilegiada» a causa que té un subclima atlàntic dins d’un clima mediterrani, la qual cosa garanteix més hores de sol i, alhora, nits fresques. No obstant, el canvi climàtic i la seva conseqüent pujada de temperatures està complicant el cultiu d’aquesta espècie, especialment durant el primer any de vida de l’arbre.

Calor extrema

La calor extrema que ha fet aquest estiu, juntament amb la falta de pluges, ha provocat que, per primera vegada, els productors d’Espinelves hagin hagut de regar, un per un, els arbres de Nadal plantats. És el cas de David Masferrer, de l’Arboretum d’Espinelves, que ha explicat que es tracta d’un fet «fins ara inèdit, però que en canvi serà del tot necessari d’ara endavant a causa del canvi climàtic».

Notícies relacionades

Al mateix municipi d’Espinelves, per exemple, hi ha hagut algun camperol que ha vist perdre’n més de la meitat de la producció per culpa de l’extrema calor d’aquest estiu. Segons Masferrer, això provocarà un encariment del cultiu i els productors hauran d’apostar per aquelles espècies que suportin millor la calor.

D’altra banda, Gallifa també ha destacat el fet que l’arbre de Nadal és «un gran aliat» a l’hora de combatre el canvi climàtic, ja que és fixador de CO2. «Hi ha gent que es pensa que comprar un arbre de Nadal és cometre un crim, i no és així. Es tracta d’un cultiu totalment biodegradable, 100% natural i que, a més, ajuda a lluitar contra el canvi climàtic», remarca.