La pobresa energètica a Badalona continua igual

zentauroepp46464959 20190107 gal190107203626

zentauroepp46464959 20190107 gal190107203626 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Badalona continua igual. Perquè no ha canviat res. El 5 de gener del 2019 una família pobra, molt pobra, va provocar un incendi que va acabar amb la vida de tres persones i en va ferir trenta més. Havien ocupat un pis, perquè no tenien diners per pagar un lloguer a preu de mercat, i les administracions, coneixedores de la seva pobresa, no tenien on resituar-los. Per tenir llum i calefacció es van punxar al corrent i una espurna va causar la desfeta. 

Avui Agustín, un veí de 82 anys del barri de Sant Roc, mostra a El Periódico una cosa que el preocupa. Els comptadors del seu bloc. Dos comptadors estan empalmats de forma il·legal, «són ocupes i estan punxats», detalla l’octogenari. Els cables estan repelats i units amb una pinça de fusta, d’aquestes d’estendre la roba. Un tercer comptador té una altra unió. «Almenys aquest està més ben fet». I en quatre més, una etiqueta d’Endesa substitueix els comptadors. «S’ha detectat una manipulació de la instal·lació elèctrica», s’hi llegeix. 

No ha canviat res. Els ocupes punxen i les elèctriques tallen tots els subministraments fraudulents per evitar mals majors. «Podem fer de nou el comptador i el butlletí si la família és propietària o arrendatària, però per als ocupes encara no hi ha solució», assenyala Manel Rivero, fundador de l’empresa d’energies renovables i d’eficiència energètica Intiam Ruai, que assessora alguns ajuntaments en matèria de pobresa energètica. També ofereix inspeccions d’eficiència a les llars de serveis socials. «Cada dia veig punxades i no podem fer res més que esperar que no passi res». 

Notícies relacionades

Només Sant Adrià del Besòs ha aconseguit fer algun pas, segons detallen fonts municipals. Els blocs Venus i Saturn del barri de La Mina han aconseguit regularitzar alguns ocupes vulnerables, després de diversos ultimàtums de la companyia de tallar el corrent després de les nombroses punxades que deixaven sense llum tot el veïnat per la sobrecàrrega de la xarxa. I a Badalona miren amb deteniment el cas de Terrassa, tot i que les trobades amb l’empresa de moment no han prosperat gaire.

Agustín té por de tornar a ser una víctima col·lateral del sistema. Les entitats socials demanen a les elèctriques que facin com les empreses subministradores d’aigua. Que facilitin comptadors socials fins que l’administració pugui garantir una vivenda social a totes les famílies vulnerables que intenten sobreviure.