MODIFICARÀ LA LLEI

La Generalitat sancionarà els atacs animalistes a les granges

Justifica la mesura perquè les intrusions poden encomanar malalties als animals

mastersamsun / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

La Generalitat sancionarà les entrades il·legals de persones alienes en les explotacions ramaderes per protegir la sanitat animal, evitar el contagi i propagació de malalties i garantir el benestar dels animals.

El Govern ha aprovat aquest dimarts la memòria preliminar prèvia a la modificació de la llei 18/2001 d’orientació agrària, que permetrà definir les infraccions relacionades amb l’«entrada de persones alienes no autoritzades» en explotacions ramaderes i altres instal·lacions amb risc higienicosanitari i introduir un règim sancionador específic en matèria de sanitat i benestar animal.

A Catalunya, durant 2019, grups de defensa animal han fet entrades massives en tres granges i un escorxador per denunciar les condicions de cria d’aquests animals, «sense garantir les mesures de bioseguretat necessàries per evitar la introducció de malalties i provocant situacions d’estrès als animals», segons ha constatat l’Administració catalana.

Amb aquest nou marc normatiu, segons ha informat la Generalitat, «es vol dotar a l’Administració d’eines per lluitar contra aquesta mena de conductes, que en molts casos no és possible sancionar de manera proporcionada perquè a la normativa no hi ha infraccions tipificades que descriguin exactament aquestes conductes i el risc que suposen per a la sanitat i el benestar dels animals».

Tipificar el delicte

Precisament, amb aquesta modificació volen definir les infraccions relacionades amb les entrades il·legals en explotacions ramaderes i instal·lacions amb riscos higienicosanitaris de manera que quedin tipificades tant les conductes que produeixen un perjudici a la salut i al benestar dels animals com aquelles que suposen un risc per a aquests béns protegits.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, es volen establir les sancions concordants i proporcionals amb els perjudicis causats, així com els criteris de graduació en funció de determinats suposats específics inherents només a aquestes conductes, com pot ser per exemple el fet de difondre les accions a través de mitjans audiovisuals o promoure la participació en aquest tipus d’activitats.

La modificació de la llei d’orientació agrària també permetrà actualitzar les sancions en matèria de gestió de les dejeccions ramaderes, incloent-hi els nous requisits que recull el Decret de dejeccions aprovat el de juliol passat.