Estafa viral

Atenció amb aquesta estafa que circula per Whatsapp

En el missatge s'afirma que si s'entreguen 33 euros i es convida dues persones, l'usuari rep 1.848 euros transcorreguts vuit dies

1
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz

La Guàrdia Civil ha alertat a través de les xarxes d’una estafa que circula principalment a través de Whatsapp: es tracta d’un missatge amb un enllaç a un vídeo en el qual es convida l’usuari que el rep a participar en un intercanvi de diners col·lectius. En el missatge s’afirma que si s’entreguen 33 € i es convida dues persones, l’usuari rep 1.848 € transcorreguts 8 dies. Aquesta estafa piramidal s’està fent viral. 

El missatge, expliquen des del’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI), conté un enllaç que redirigeix a una web amb un vídeo en el qual apareix una noia intentant generar confiança en un missatge en què adverteix que no es tracta de cap engany ni estafa piramidal, sinó d’un sistema solidari en què uns usuaris fan regals a altres, i tots es beneficien. El missatge inclou un PDF en el qual s’explica com es pot aconseguir l’esmentada quantitat. 

Estem davant d’un clar cas d’una estafa piramidal, esgrimeix l’OSI: l’esquema de funcionament necessita que hi hagi nous integrants que aportin diners i els nous membres dels grups perdran diners, ja que no aconseguiran trobar usuaris disposats a fer-los el «regal solidari».

Notícies relacionades

Si reps un missatge, per qualsevol via, el més recomanable és no fer cas i sota cap concepte reenviar-ho entre els contactes. Així s’evitarà que es continuï difonent per la xarxa. 

Als qui hagin realitzat o el pagament indicat, l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) els aconsella que denunciïn l’estafa davant de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i guardin totes les evidències de les quals disposin perquè puguin demostrar els fets. 

Temes:

Estafes Whatsapp