Un mort i cinc desapareguts pel temporal a Catalunya

Trobat a la platja de Caldes d'Estrac el cos de l'home arrossegat per l'aigua a Arenys

Els equips de rescat busquen una mare i el seu fill que vivien al costat del Francolí i tres ocupants d'un cotxe i un camió

francoli1 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

La depressió aïllada a nivells alts (DANA) o gota freda ha causat a Catalunya les pitjors inundacions dels últims 25 anys amb el tràgic balanç d’un mort, cinc desapareguts (que busquen més de 200 bombers i mossos) i tres ferits. Més de mig centenar de carreteres i vies de ferrocarril, tallades; pobles, inundats; escoles, tancades, i 30.000 persones que s’han quedat sense llum marquen una jornada en què els Bombers i la resta de serveis d’emergència i protecció civil treballen sense parar. La tromba recorda per la seva intensitat i les seves conseqüències la gota freda que l’octubre del 1994 va castigar també les comarques de Tarragona, on va causar importants destrosses i la mort de 10 persones. Si bé el Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que no hi ha registres de pluges tan intenses des de fa 50 anys.

(Tota la informació sobre els danys causats peltemporal a Catalunya, en directe.)

L’única víctima mortal confirmada és un veí d’Arenys de Munt, de 75 anys, que cap a les dues de la matinada va sortir de casa seva al veure que baixava moltíssima aigua per la riera i que el seu cotxe, estacionat allà, corria perill. Quan intentava arribar fins al vehicle, va relliscar i la riuada el va empènyer riera a baix sense que els veïns que el van veure el poguessin ajudar. El seu cos va ser trobat hores més tard a la platja de Caldes d’Estrac, a uns vuit quilòmetres de distància.

«Una intensitat bestial»

L’alcalde d’Arenys de Munt, Josep Sànchez, ha lamentat el succés, que ha qualificat d’«accident que es podria haver evitat». Ha afegit que l’ajuntament va donar dos avisos previs als veïns de la riera perquè retiressin els seus cotxes davant la gran quantitat d’aigua que queia al municipi (89 litres per metre quadrat en molt poc temps). «Va ser d’una intensitat bestial», ha explicat.

Sànchez ha decretat dos dies de dol oficial amb crespó negre al balcó de l’ajuntament i ha expressat el seu condol per a familiars i pròxims, a qui ha ofert assistència psicològica. El primer edil també ha afegit que el municipi tardarà diversos dies a recuperar-se de les greus afectacions materials, principalment a la part de baixa de la riera, una zona sense urbanitzar on han quedat cotxes enterrats a la sorra i inundats.

Mare i fill, desapareguts

Un altre escenari dramàtic ha sigut la comarca tarragonina de la Conca de Barberà. Poc abans de la mitjanit d’ahir, l’aigua que va desbordar el riu Francolí va arrossegar una mare i el seu fill que es trobaven a l’interior d’una casa mòbil en una finca del municipi de Vilaverd. L’alcalde d’aquest municipi, Antoni Anglès, ha explicat que els desapareguts són la mare i un germà d’un veí, de 69 i 42 anys, respectivament. «Per sort l’home va poder salvar la seva dona i les dues filles, però no va poder fer res per salvar la seva mare i el seu germà», ha explicat Anglès.

Els Bombers i els Mossos d’Esquadra, amb el recolzament de mitjans aeris, han pentinat durant tot el dia la zona zero del succés, amb l’ajuda també d’unitats subaquàtiques. «El desplegament d’efectius per trobar els desapareguts és considerable. Es tracta d’una de les zones crítiques al voltant del riu Francolí», ha explicat Òscar Peris, delegat del Govern a les comarques de Tarragona. Aquest riu, que desemboca a Tarragona, ha arribat a registrar en les últimes hores un cabal de 1.200 metres cúbics per segon, unes mil vegades el seu volum habitual, com a conseqüència dels prop de 300 litres per metre quadrat que han caigut. «Ha sigut com si un pantà rebentés», ha narrat un veí de Vilaverd.

Recerca de tres persones més

Dues persones més han desaparegut arrossegades per l’aigua a escassa distància de Vilaverd, a l’Espluga de Francolí. Es tracta dels ocupants d’un turisme que ha sigut trobat al fang després que els familiars dels seus ocupants donessin l’alarma. Els equips de rescat han tallat el sostre del vehicle amb l’esperança de trobar les víctimes al seu interior, però era buit, de manera que les tasques de recerca continuen. A uns 100 metres d’aquest cotxe, ha aparegut un camió belga sense el seu conductor, a qui també busquen els equips de rescat, tot i que la seva família no ha denunciat la desaparició.  Aquest municipi de la Conca ha patit, a més, gravíssims danys materials.  

A més,una nena de 7 anys i una dona de 35 han resultat ferides, tot i que el seu estat no és greu, a causa de les destrosses que la pluja torrencial i un violent tornado han causat al càmping Aqua Alba de Gualba (Vallès Oriental), on diverses caravanes han sigut arrossegades i algunes cases mòbils han patit el despreniment de la teulada. La nena i la dona han sigut ingressades a l’hospital de Sant Celoni. Una tercera persona també ha hagut de ser atesa pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) al càmping Aqua Alba de Gualba.

Les riuades han causat importants danys materials a tot el territori. A la Conca del Barberà, el Francolí va destrossar ponts, carreteres i vies de ferrocarril a més d’inundar nombrosos negocisdes d’un important celler familiar fins a nombrosos restaurants i vivendes situats a prop del seu curs. A la comarca de les Garrigues, alguns municipis van quedar pràcticament incomunicats per l’aigua, com Arbeca, on l’aigua va arrossegar cotxes i va inundar vivendes i comerços. El riu Gorg també s’ha desbordat a l’Albi. En aquesta comarca s’ha tingut que suspendre part del transport escolar i, per tant, classes en escoles.

Talls de vies i carreteres

La xarxa de transport ferroviari també s’ha vist especialment afectada. Els 19 passatgers de l’últim tren d’ahir entre Tortosa i Barcelona i els 60 del Talgo Múrcia-l’Aldea van haver de quedar-se ahir a la nit dins del comboi a Cambrils i l’Aldea, respectivament, a causa de la impossibilitat de Renfe d’oferir una alternativa per carretera, fins que agents de Protecció Civil van aconseguir transportar-los a Tarragona.

A les 16.30 hores, Rodalies patia importants retards i nombroses línies continuaven tallades, com ara l’R-12 (de Bell-lloc a Mollerusa), amb servei alternatiu per carretera entre Lleida i Calaf. L’R-13 i l’R-14 (Lleida-Tarragona i Lleida-Sant Vicenç de Calders) estava afectada per danys a la via i descarrilament d’una locomotora. L’R-1, de Vilassar a Mataró, funciona en una única via per l’onatge.

També ha estat tot el dia tallada la línia de Sant Cugat del Vallès a Sabadell dels Ferrocarrils de la Generalitat, concretament entre les estacions de Sant Quirze i Can Feu, tram que es cobreix amb autocar.  

Notícies relacionades

A les 15.30 hores, 49 trams de carreteres catalanes estaven tallats (15 a les comarques de Tarragona, 12 a les de Girona, 14 a les de Barcelona i vuit a les de LLeida). El Servei Català de Trànsit i Renfe informen en les seves webs i en el seu Twitter de la situació amb constants actualitzacions.

Endesa ha informat que a les 05.40 hores hi havia 24.555 abonats sense llum a tot Catalunya, una xifra que s’havia reduït a uns 16.000 a les 14.00 hores.