S'ACOSTA UN TEMPORAL

Catalunya activa la prealerta per inundacions

A Catalunya es podran acumular més de 200 litres d'aigua per les precipitacions en algunes zones al llarg de la DANA

zentauroepp45473464 barcelona  15 10 2018  el rio bes s desbordado a su paso por191021101131

zentauroepp45473464 barcelona 15 10 2018 el rio bes s desbordado a su paso por191021101131 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

Una nova Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) arribarà a Espanya durant la nit de dilluns a dimarts, se situarà sobre el sud-oest de la Península i es desplaçarà posteriorment cap a l’àrea mediterrània i el nord-est peninsular, on es produiran pluges fortes i fins i tot torrencials fins dijous, segons un avís especial emès per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) aquest diumenge 20 d’octubre.

Segons l’avís especial, aquesta configuració en nivells mitjans i alts de l’atmosfera anirà acompanyada, en nivells baixos, d’un procés de ciclogènesi (desenvolupament de baixes pressions en superfície) que s’iniciarà al nord d’Algèria i s’estendran les baixes pressions entre el dimarts 22 i el dimecres 23 pel Mediterrani occidental cap al nord-est peninsular.

Com a conseqüència de l’evolució de la DANA s’esperen «precipitacions localment fortes i persistents en àmplies zones del terç oriental peninsular i les Balears». Aquestes precipitacions podrien arribar a ser «torrencials» durant el dimarts 22 en punts del litoral català i nord de la Comunitat Valenciana. Catalunya ha activat la prealerta del pla Inuncat en previsió de les pluges torrencials que s’esperen. 

El dimecres 23, la zona més probable de «precipitacions més intenses» correspon al nord-est de Catalunya i també a punts de l’àrea cantàbrica.

És probable que les quantitats més grans de precipitació acumulada al llarg de l’episodi es registrin al nord de la Comunitat Valenciana, Balears i, sobretot, a Catalunya, on es podran acumular més de 200 litres en algunes zones.

L’AEMET també adverteix del temporal marítim entre la façana mediterrània peninsular i Balears, que podrà assolir vent fort i fort onatge als litorals i zones costaneres, sobretot al llarg de dimarts.

No obstant, petites variacions en la ubicació dels diferents centres de baixa pressió que s’aniran formant en el procés de ciclogènesi faran variar els fluxos de vent de nivells baixos, la qual cosa podria desplaçar de forma significativa les zones de màxima precipitació.

Respecte al dijous 24, és probable que la DANA encara estigui a l’àrea mediterrània i persisteixi la inestabilitat a la zona mediterrània, així com al Cantàbric oriental, tot i que amb tendència a disminuir.

Avisos per pluges

Ja per a aquest dilluns l’AEMET ha activat avisos de nivell groc (risc) per pluges a Alacant, València, Eivissa i Formentera, Mallorca i Menorca.

Durant el dia, de fet, s’esperen ja cel ennuvolats o tapats, amb precipitacions que poden ser localment fortes, persistents i amb tempestes, principalment durant la segona meitat del dia, al sud de l’àrea mediterrània i a les Balears, segons la predicció de l’AEMET per a aquest dilluns.

També es produiran pluges i xàfecs al Cantàbric, el Pirineu i est de Catalunya, i no es descarta que de forma dispersa en àrees muntanyoses dels terços est i nord peninsulars. A les Canàries, són probables les precipitacions a les illes de més relleu.

La cota de neu oscil·larà entre el 1.800 i 2.000 metres al Pirineu, i serà d’entorn dels 1.600 i 1.800 metres en la resta d’àrees muntanyoses, tot i que serà baixa la probabilitat de nevades.

Notícies relacionades

Les temperatures diürnes experimentaran un augment a la Meseta, i baixaran a l’àrea mediterrània i a les Canàries. Les mínimes tindran un descens generalitzat: s’esperen gelades febles en zones de muntanya de la meitat nord.

Respecte als vents, seran del nord-est a Galícia, fent remolins a component est al Cantàbric i l’àrea mediterrània. Hi haurà intervals de fort al Baix Ebre, al golf de València i a les Balears, i a les Canàries els vents seran del nord-est i nord.