L'OCU demana tornar els diners als compradors de les cremes solars retirades

L'organització reclama aclariments sobre com tornar el producte i si Isdin i Babaria són sancionats

La petició per part de l'entitat que fossin excloses del mercat va despertar una onada de crítiques per part del sector

isdin-pediatrics

isdin-pediatrics

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) s’ha felicitat aquest dilluns que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, hagi decidit, d’acord amb els fabricants, retirar del mercatretirar les cremes solars d’Isdin i Babaria, protecció 50+ i destinades a nens, per oferir menys protecció de la reflectida als envasos. No obstant, ha sol·licitat a l’AEMPS que, d’acord amb la normativa aplicable, informi sobre l’abast i les dates de la retirada«voluntària»dels dos productes del mercat, ja que encara persisteixen dubtes, sobretot entorn dels drets dels consumidors afectats.

Així, l’OCU demana a l’Agència del Medicament que informi les persones que disposin d’alguna de les cremes a les seves llars, de la manera de procedir, acordada amb els fabricants, sobre la devolució d’un producte amb etiquetatge erroni. Així mateix, reclama saber si Sanitatsancionarà  les empreses qüestionades, per «la comissió d’una infracció greu», davant de la falta de coincidència entre el Factor de Protecció Solar (FPS) i el comunicat a l’administració. La multa podria arribar als 30.000 euros.

Devolució dels diners

D’altra banda, l’OCU, que va ser l’organització que el maig passatva demanar la retirada de les cremes, sol·licita a Isdin i Babaria que habilitin «de forma immediata canals d’atenció per informar els consumidors de la retirada dels seus productes i sobre les vies habilitades per tornar-los », ja que en aquests moments les pàgines web de les dues empreses no informen de com es procedirà al reintegrament dels diners a aquells consumidors que ho sol·licitin. «Volem saber com es rescabalarà el consumidor, si se’ls tornen els diners, o rebaixar en altres productes», ha assenyalat la portaveu de l’OCU Ileana Izverniceanu.

L’OCU ha informat a més que Bèlgica ja ha retirat els productes i que el més probable és que ben aviat ho facin la resta de països on estan comercialitzats.

La polèmica

La decisió de l’organització de consumidors de demanar la retirada de les dues cremes va suscitar una onada de crítiques per part del sector, que va qüestionar la validesa dels seus estudis. Per exemple, la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya va acusar l’entitat de «falta de rigor».

Notícies relacionades

L’AEMPS, per la seva part, no va aclarir la situació a l’avalar el juliol, en una decisió salomònica, tant les anàlisis aportades per les empreses per demostrar el factor de protecció com els de l’OCU. En aquell moment va atribuir la discrepància de resultats a la variabilitat de la metodologia feta servir i a la possible influència de la noves presentacions, en esprai o broma, en els resultats.

Tot i això, davant dels dubtes generats va decidir realitzar una nova anàlisi en un tercer laboratori, membre del consorci europeu, que ara ha conclòs que les cremes qüestionades ofereixen menys protecció de la promesa. Per això, va acordar la retirada «voluntària» dels productes, després d’aclarir que no s’han notificat incidents de cremades relacionades amb el seu ús.