fita en la lluita verda

Els ecologistes fan una crida per accelerar el tancament de les nuclears a Espanya

Les oenagés rememoren el 30è aniversari del tancament de Vandellòs 1 després d'un greu incendi

«La lluita social que va seguir la clausura va ser intensa i efectiva», recorden

zentauroepp27592340 vandellos i incendio 19 oct 1989 foto josep lluis sellart191018204459

zentauroepp27592340 vandellos i incendio 19 oct 1989 foto josep lluis sellart191018204459

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ecologistes en Acció ha cridat aquest divendres a tancar les centrals nuclears a Espanya coincidint amb el 30è aniversari de l’accident de la central de Vandellòs 1. «És important tenir memòria i recordar el que va passar a Vandellòs per poder acabar amb l’energia nuclear com més aviat millor», ha remarcat l’entitat. Greenpeace, per la seva banda, ha recordat que «la ciutadania, i no l’empresa, continua pagant els costos de l’accident».

La central tarragonina, transformada actualment en el Centre Tecnològic Mestral, va patir una avaria el 19 d’octubre del 1989 a les 21.39 hores, que va provocar una fuga d’hidrogen que va acabar explotant i va causar un incendi a l’entrar en contacte amb l’aire i l’oli a elevada temperatura. El foc es va estendre ràpidament a través del cablatge, que no era ignífug, i va afectar gran part de la instal·lació de control del turboalternador, l’alimentació elèctrica de potència i l’ordinador central que controlava el reactor, va recordar Ecologistes en Acció.

Va ser especialment important el fet que la calor de l’incendi trenqués la junta de dilatació d’una canonada que portava aigua per refrigerar el reactor, provocant una inundació a la part baixa del reactor amb aigua de mar negant dos dels quatre turbobufadors que refrigeren el reactor.

La falta d’aigua i els dos ventiladors en el sistema de refrigeració van fer que el nucli s’escalfés cada vegada més, ha assenyalat l’organització, que ha recordat que passades les quatre de la matinada, amb el recolzament dels tècnics i dels bombers, es va aconseguir extingir l’incendi i reactivar manualment el circuit de refrigeració apagant la central, segons els ecologistes. No obstant, «la temperatura del reactor va quedar a tres graus de produir una catàstrofe», i segons un informe del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) posterior també es va constatar que la temperatura de les piscines de contenció i la pressió interna del reactor van vorejar els màxims admissibles.

Rebuig social

«La lluita social que va seguir després per tancar Vandellòs 1 va ser intensa i efectiva, perquè va acabar amb el tancament de la nuclear, però el final de l’energia nuclear encara quedava lluny», ha indicat Ecologistes en Acció en un comunicat. En els últims 30 anys, ha prosseguit l’oenagé, l’energia nuclear ha perdut pes en el conjunt de l’Estat, i ha passat de produir el 50% de l’energia elèctrica a un 20% aproximadament.

Notícies relacionades

Els ecologistes consideren que iniciatives polítiques com l’acord assolit aquest any pel Govern del PSOE amb les empreses elèctriques i la llei del Parlament de Catalunya sobre canvi climàtic que contempla el tancament de les centrals nuclears en 10 anys «obren una mica l’esperança que l’amenaça nuclear arribi al seu final».

Per a Greenpeace, no obstant, el fet que a Espanya continuïn funcionant tantes centrals demostra que l’energia nuclear és «intrínsecament insegura i molt cara». Els ecologistes organitzaran la pròxima setmana a Tarragona unes jornades per recordar aquell succés.