Espanya, novè país de la UE en termes d'igualtat

L'últim informe de l'Institut Europeu per a la Igualtat el Gènere alerta dels lents progressos i de la bretxa entre els 28

violenciaok

violenciaok

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La igualtat de gènere s’ha convertit en una cursa d’obstacles sense fi. «Avancem en la direcció adequada però encara estem lluny de la línia de meta», admet la directora de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere (EIGE), Virginija Langbakk. L’últim informe 2019, publicat aquest divendres, constata l’existència de progressos però reconeix que són limitats, amb una bretxa entre països que continua sent molt voluminosa. Al capdavant, Suècia i Dinamarca, a la cua Grècia i HongriaEspanya se situa en novena posició en termes d’igualtat de gènere, per sobre de la mitjana europea.

L’informe avalua els progressos en mitja dotzena d’àmbits com el treball, els diners, el coneixement, el temps, el poder o la salut. Com a punt de partida hi ha l’1, o la desigualtat absoluta, i, com a meta el 100, la igualtat total. La realitat mostra que el nivell aconseguit a la Unió Europea és de mitjana del 67,4% (un punt per sobre de la dada registrada el 2017 i 5,4 des del 2005), i del 70,1% a Espanya a qui només superen en termes d’igualtat Bèlgica, Irlanda, Països Baixos, el Regne Unit, Finlàndia, França, Dinamarca i Suècia. Mentrestant, per sota de la mitjana europea, i a continuació d’Espanya, se situen Luxemburg, Eslovènia, Alemanya, Àustria o Itàlia. Segons l’estudi, més de la meitat dels Estats membres no arriben als 60 punts.

Notícies relacionades

En el cas espanyol, els nivells d’igualtat més grans es troben en l’àmbit de la sanitat (90,1%) i les desigualtats més profundes en el capítol dedicat al poder (62%) que, no obstant, ha millorat en setze punts des del 2005. És més, Espanya és el quart país de la UE amb millors resultats en relació amb la presa de decisions en la política que ha passat del 31% el 2005 al 39% el 2018 i del 38% al 47% en els parlaments regionals. L’anàlisi constata, a més, que Espanya ha sigut un dels països que més ràpid han progressat cap a la igualtat, amb un creixement de 7,9 punts entre el 2005 i el 2017, tot i que se situa en la mateixa posició que fa catorze anys.

«La desigualtat de gènere està impedint que Europa aconsegueixi el seu ple potencial. Estic orgullosa del que hem aconseguit però les nostres accions haurien d’aconseguir canvis sobre el terreny», ha reivindicat la comissària d’igualtat, Vera Jourova, apuntant a les repercussions que hauria de tenir la directiva sobre igualtat adoptada recentment per potenciar un equilibri més gran en les responsabilitats entre homes i dones.