El Suprem polirà la sentència de l'1-O aquest cap de setmana i altres notícies que has de saber avui

zentauroepp48355529 politica  manuel marchena190601210937

zentauroepp48355529 politica manuel marchena190601210937 / Tribunal Supremo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les cinc notícies que has de saber avui per estar informat:


1) El Suprem dedicarà el cap de setmana a polir la sentència del procés. El pla és notificar-la dilluns, tret que algun magistrat decideixi a última hora incloure vots particulars. Si la resolució no pogués dictar-se abans de dimecres, dimarts es prorrogaria la presó dels Jordis, una petició que ja ha fet la Fiscalia. Al seu article ‘No ho tornaran a fer (o el desastre)’, José Antonio Zarzalejos apunta que «la resposta a la sentència del TS es preveu dura, però les tres policies garanteixen que no es produirà un escenari hongkonguès».


2) Espanya celebra avui 12 d’octubre el Dia de la Hispanitat. Una jornada marcada per la sentència del procés i l’exhumació de Franco. A Barcelona, el PP, Cs i Vox aniran junts a una manifestació en defensa de la unitat d’Espanya.


3) Gairebé 44 anys després de la seva mort, el cadàver del dictador Francisco Franco sortirà de la seva actual tomba del Valle de los Caídos, que aquest divendres es va tancar al públic no sense algun enfrontament. El prior de l’abadia, que s’oposava al trasllat, estudia ara com recórrer la decisió. Mentrestant,fa anys que familiars dels milers de republicans que van ser enterrats allà sense consentiment miren sense èxit de treure els seus cossos del mausoleu.


Notícies relacionades

4) Els Estats Units amenacen amb sancions a Turquia per la seva ofensiva sobre Síria. L’operació de l’Exèrcit turc i les faccions rebels sirianes contra els kurds del nord de Síria en només tres dies ha acabat amb la vida d’almenys 26 civils. En aquest escenari, Rússia guanya i la lluita contra l’extremisme perd: Una retirada completa de les tropes nord-americanes de Síria permetria al Kremlin dissenyar al seu aire el futur de Síria, mentre posa en perill els assoliments en la lluita antiterrorista.


5) L’Ajuntament de Barcelona vol quintuplicar la taxa que cobrarà per taula de terrassa. Colau proposa que passi de 0,46 a 1,95 euros per metre quadrat i dia a la zona més cara. El sector rep la proposta amb «estupefacció» i evita posicionar-se abans de conèixer tot el seu contingut. A més, Colau vol dissuadir d’aparcar al carrer elevant el cost de l’àrea blava i de la verda.