DESPRÉS DE SER ESPANTATS

¿Els humans són els culpables de la tragèdia dels 11 elefants estimbats a Tailàndia?

La manada va ser arrossegada pel corrent d'un riu al provar d'ajudar una cria que va caure per una cascada

El país està immers en una polèmica encesa sobre l'impacte del turisme en l'hàbitat dels paquiderms

Khao Yai (Thailand), 09/10/2019.- One of the elephants that died in Haew Narok Waterfall in Khao Yai National Park, Prachin Buri Province, Thailand, 09 October 2019. The officials confirm on 08 October 2019 that the herd had thirteen elephants, and that they are expecting that two of them survived and eleven elephants died, after falling into Haew Narok Waterfall in Khao Yai National Park on 05 October 2019, said the national park official. (Tailandia) EFE/EPA/NARONG SANGNAK

Khao Yai (Thailand), 09/10/2019.- One of the elephants that died in Haew Narok Waterfall in Khao Yai National Park, Prachin Buri Province, Thailand, 09 October 2019. The officials confirm on 08 October 2019 that the herd had thirteen elephants, and that they are expecting that two of them survived and eleven elephants died, after falling into Haew Narok Waterfall in Khao Yai National Park on 05 October 2019, said the national park official. (Tailandia) EFE/EPA/NARONG SANGNAK / NARONG SANGNAK (EFE)

4
Es llegeix en minuts
David Latona / Efe

El parc nacional de Khao Yai està de dol després que 11 elefants s’hagin estimbat per una cascada per salvar una cria, cosa que ha activat una complexa operació de rescat i la polèmica sobre si la tragèdia va ser provocada per l’impacte del turisme en el seu hàbitat.

El guarda forestal Narongrit ‘Tee’ va acompanyar Efe al llarg del procel·lós riu amb una cascada, coneguda localment com a Haew Narok («l’abisme de l’infern»), on van morir els paquiderms després de ser arrossegats per un poderós corrent. Allà, eren visibles les empremtes de diverses mides i els excrements dels animals.

Un ramat de 15 paquiderms

Segons Narongrit, les empremtes indiquen que el ramat podria haver estat compost al principi per quinze elefants en total, la qual cosa, si es confirmés, significaria que se’n van salvar tres.

Diverses branques de bambú aixafades i empremtes properes a blocs de formigó recoberts de filferro espinós i instal·lats per impedir que els paquiderms travessin un camí per a humans semblen indicar que, al desviar-se del seu camí, les bèsties es van precipitar directament al corrent del riu Tha Dan.

Cria arrossegada pel corrent

Tot va començar la nit de divendres passat, quan una cria petita, probablement d’entre 3 i 5 anys, va ser arrossegada pel corrent després d’intentar evitar la barrera interposada per l’home. Quan diversos membres de la seva família es van llançar a l’aigua per provar de salvar-la, també va ser arrossegats pel corrent.

Narongrit recorda que aquella nit, ell i els seus companys van sentir forts crits d’elefant  i, al principi, van pensar que una elefanta estava parint, però van començar a sospitar que una cosa diferent estava passant quan els sorolls es van durar tota la nit.

El matí següent, els guardes van anar a la zona i van trobar dos supervivents, una mare de 35 anys i el seu fill de cinc. Tots dos havien aconseguit creuar el poderós corrent del riu, però estaven molt debilitats per l’esforç i visiblement traumatitzats, ja que van rebutjar els aliments que els oferien.

Tasques de rescat de les restes dels elefants estimbats. / Afp

Polèmica encesa

Després de la tragèdia, s’ha desencadenat una polèmica encesa a Tailàndia, que té en l’elefant el seu símbol nacional, sobre els efectes de l’acció dels humans sobre l’hàbitat d’aquests animals.

Segons agrupacions de protecció animal, uns 3.000 elefants salvatges viuen en l’actualitat als boscos de Tailàndia amenaçats per la creixent desforestació, en comparació amb els 300.000 paquiderms que poblaven el país fa més d’un segle.

L’activista mediambiental Khemthong Morat, fundador de l’oenagé «Els nens estimen el bosc», va escriure dimarts una carta al ministre de Recursos Naturals i Medi Ambient que va publicar en el seu compte de Facebook i en què culpava directament les infraestructures turístiques del parc per la mort dels animals.

Buscant menjar

«El centre de visites de la cascada d’Haew Narok es troba enmig del camí que els elefants han utilitzat per buscar menjar des de temps immemorials. Per tant, s’haurien de demolir els restaurants, l’aparcament, els lavabos, el refugi dels visitants, la sala d’exposicions, la botiga de regals i l’oficina dels funcionaris», exigia l’activista a la seva carta.

A més, Khemthong culpava els guardes forestals per no vigilar la zona i espantar els elefants quan s’acostaven a la cascada.

Witthaya Hongwiangchan, director d’Àrees Protegides de la província de Prachinburi, on va tenir lloc l’incident, va dir que estava d’acord amb aquest últim punt i, per això, es planeja incrementar el nombre de guardes forestals que vigilen la zona.

«Respecte a l’altre punt, és cert que l’oficina dels guardes es troba enmig del camí que travessen els elefants, per la qual cosa és possible que la traslladem a llarg termini. La resta de les instal·lacions són necessàries», va apuntar Witthaya.

Animals de molt pes

Per la seva banda, Edwin Wiek, director de Wildlife Friends Foundation Thailand va assenyalar que no creia «que es pugui impedir fer res a una criatura tan gran. Pesen prop de quatre tones. Hi ha qui ha proposat instal·lar una tanca o cordes, però res d’això pot ser prou fort com per aturar la força combinada de 10 a 12 tones dels elefants que volen passar».

Wiek també va indicar que sovint hi ha accidents quan els elefants topen amb els cotxes que circulen a l’autovia que creua el parc, però que els animals «han canviat la forma amb què es desplacen dins els parcs nacionals i han adaptat el seu comportament a la presència de les carreteres».

Cal sobre els cadàvers

Notícies relacionades

Mentrestant, continuen les tasques per recuperar les restes dels animals, dels quals n’han recuperats dos.

«És possible que no puguem rescatar tots els elefants. Alguns estaven atrapats a les roques i serà difícil treure’ls. El que pensem fer en aquest cas és fer volar un dron i l’utilitzarem perquè porti calç viva i la dipositi sobre els cadàvers per desinfectar la zona i evitar que es contamini el riu», va explicar Witthaya.

Temes:

Tailàndia