Les infermeres presenten una iniciativa legislativa popular que fixa un màxim de pacients

foto 3384965

foto 3384965

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El sindicat majoritari en la sanitat pública, Satse, presentarà aquest dijous les firmes necessàries perquè s’aprovi una llei de seguretat del pacient que, a través d’una iniciativa legislativa popular, faci que Espanya es converteixi en el primer país europeu que estableixi per llei un nombre màxim de pacients per infermera, de manera que es garanteixi al màxim la seguretat dels malalts.

En aquests moments, Espanya se situa a la cua d’Europa, al lloc número 24, quant al nombre d’infermeres i infermers. Així, mentre la mitjana europea és de gairebé nou sanitaris per cada 1.000 ciutadans, a Espanya n’hi ha cinc. Això provoca, segons Satse, demores en l’atenció sanitària i l’augment de les complicacions i de les taxes de mortalitat entre els pacients. Així mateix, les infermeres pateixen altes taxes d’estrès i sobrecàrrega laboral, cosa que té conseqüències per a la seva salut física i psíquica.

Recolzament divers

Notícies relacionades

Partits de tots els colors, consellers de Sanitat, alcaldes, associacions de consumidors, pacients i rostres coneguts del món de la cultura han recolzat la iniciativa, de manera que el secretari d’acció sindical de Satse, Rafael Reig, es mostra confiat que, si es desbloqueja la situació política, la iniciativa tiri endavant, tot i que s’introdueixin esmenes sobre el text original.

La llei preveu a Atenció Primària una ràtio màxima de 1.500 targetes sanitàries per professional de la infermeria, quan ara es donen casos de 2.500 assignacions. I, en hospitalització, un límit de set o vuit pacients, quan ara algunes infermeres n’atenen més de 15. A la UCI el límit seria de dos malalts per professional. Segons Satse, si es complís aquesta ràtio, els costos no serien més elevats, perquè es reduirien les malalties, els ingressos i reingressos i la mortalitat.

Temes:

Infermeres