DOS ANYS I MIG

La fiscalia demana presó per al veí de BCN que va difondre fotos de la víctima de 'La manada'

L'Èric, de 40 anys, va publicar dades personals de l'agredida per tal de «burlar-se d'ella» i crear-li «inquietud moral»

zentauroepp43089002 barcelona 26 04 2018  sociedad   manifestacion contra senten190203203937

zentauroepp43089002 barcelona 26 04 2018 sociedad manifestacion contra senten190203203937 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona demana dos anys i mig de presó per a un veí de Barcelona que va difondre en un fòrum d’internet dades personals i fotografies de la víctima de ‘La manada’ de Pamplona per tal de «burlar-se» d’ella i crear-li «inquietud moral», segons l’escrit al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

En el seu escrit, el fiscal Fernando Meneses atribueix a Éric C. T. G, de 40 anys i resident al barri barceloní d’Horta-Guinardó, un delicte contra la integritat moral en concurs amb un altre de revelació de secrets. L’acusació pública no només reclama per a l’imputat els 30 mesos de presó, sinó també que se’l condemni a pagar una multa de 3.600 euros i una indemnització de 5.000 euros a la víctima pels perjudicis ocasionats.

Intenció de burla

La fiscalia afirma que l’acusat va publicar les imatges i les dades de la víctima de la violació en grup ocorreguda als Sanfermines del 2016 en una pàgina web. En tres «posts» d’internet, afegeix el ministeri públic, Enric C. T. G. va penjar ressenyes de la jove agredida i fotos que havien sigut ja publicades per terceres persones en altres fòrums de la xarxa, procedents de diferents de xarxes socials, de la mateixa víctima o de les seves amistats.

Identitat de la víctima

Entre les dades difoses per l’imputat, remarca la fiscalia, figurava una còpia del DNI, el nom i cognoms de la dona, la seva formació acadèmica i zona de residència, així com diverses fotografies, algunes d’ella i altres d’un dels moments de la violació que va patir a l’interior d’un edifici de la capital navarresa.

Segons l’escrit d’acusació, les imatges difoses sobre la violació dels Sanfermines han sigut obtingudes «per una persona desconeguda» de la gravació que els membres de ‘La manada’ van fer amb els seus telèfons mòbils mentre l’agredien sexualment i, per tant, sense coneixement ni autorització de la víctima.

Èric C. T. G. que va ser identificat per la Policia Nacional, va al·legar en la seva declaració davant del jutge d’instrucció que es va limitar a prendre captures de pantalla de dades d’imatges de la víctima que circulaven per internet i que les va utilitzar el maig del 2017 per replicar, en un xat de dimensions menors, a un internauta. L’imputat, de professió mecànic i que llavors vivia amb els seus pares, va explicar al seu dia a aquest diari: «En les imatges es pot veure, fins i tot, la pàgina d’internet de la qual vaig fer la captura. Jo no vaig ser el primer. Només vaig copiar i vaig enganxar». L’acusat va admetre, això sí, que no disposa de wifi a casa seva, per la qual cosa va utilitzar el d’una veïna. El mateix informe policial en poder del jugat detalla que les imatges penjades per aquesta persona provenen de «fonts obertes».

Fallada de seguretat

Notícies relacionades

La difusió de dades i imatges de la violació dels Sanfermines va derivar d’una fallada de seguretat en la divulgació de la sentència de ‘La manada’ als mitjans de comunicació l’abril del 2018, ja que, tot i que tenia les dades de la víctima esborrades, incloïa als marges un codi de seguretat que permetia accedir a l’original complet a la pàgina web del Govern Foral.

Tot i que l’esmentat codi va ser posteriorment desactivat, les dades personals i imatges de la jove madrilenya van acabar circulant per les xarxes socials. Aquesta informació va arribar a ser publicada en la versió en castellà d’una pàgina web neonazi i supremacista dels Estats Units. Les indagacions van permetre descobrir que l’atac a la noia s’havia iniciat des de dos ordinadors, dues direccions d’IP. Una d’aquestes connexions estava vinculada a una xarxa privada d’un servidor estranger, de manera que no es podia seguir la pista, i l’altra era la del veí d’Horta.