INVESTIGACIÓ

Un ultradretà, acusat per haver difós una foto de la víctima de 'La manada' feta durant la violació

Un noi de Valladolid, que acostuma a retuitejar Vox i rebutja la "profanació del cos" de Franco, va publicar a Twitter la imatge de la noia, a qui va titllar de "pocavergonya borratxa"

Després de la sentència del Tribunal Suprem, va tornar a insultar-la i va difondre una vinyeta en què es recreaven les vexacions que va patir la noia a Pamplona

La Manada

La Manada

5
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Va difondre a internet la imatge de la noia madrilenya que va ser violada per cinc homes la nit de Sant Fermí del 2016. A més, la va acusar de mentir en la seva denúncia i la va insultar. El Jutjat d’Instrucció número 3 de Pamplona l’ha declarat investigat (imputat) per undelicte contra la intimitatde la noia, segons ha sabut EL PERIÓDICO. Aquest home, d’uns 30 anys, de Valladolid i d’ideologia ultradretana, va publicar en el seu compte de Twitter una de les fotografies que els membres de ‘La manada’ van fer a la víctima durant la violació i que obren en el sumari del cas.

L’advocada de la noia, Teresa Hermida, afirma que l’home va difondre la imatge de la víctima "amb ànim de menyscabar greument la intimitat personal".  El 6 de desembre del 2017, l’ara acusat va penjar en el seu perfil de Twitter una imatge on s’observa la noia sent vexada per José Ángel Prenda, un dels cinc condemnats a 15 anys de presó per les agressions sexuals. Juntament amb la foto, l’home va escriure: “La noia suposadament violada per #lamanada ha demanat que no es difongui aquesta imatge, perquè potser pensem que era una pocavergonya borratxa. Però com podríem pensar això si se la veu superforçada a llepar-li el cul a un d’ells”.

Antisionista i republicà

L’home, que es defineix a si mateix en xarxes socials com a "republicà", "socialista", "ateu", "iberista" i "antisionista", és molt actiu en xarxes socials contra el feminisme i la immigració (aquesta setmana ha publicat un tuit en què afirma "m’importa ben poc que s’ofeguin aquests negres", en al·lusió als immigrants rescatats per l’‘Open Arms’), i acostuma a retuitejar missatges de Santiago Abascal i del compte oficial de Vox. “Deixa que els de Vox despertin els espanyols”, va escriure en una ocasió. També va criticar "la profanació del cos" de Francisco Franco "decretada pels rojos".

Va publicar la fotografia de la víctima de ‘La Manada’ de Pamplona, "conscient que la imatge tenia un caràcter reservat, al trobar-se en un procediment judicial sota secret de sumari i després que l’Audiència de Navarra prohibís la seva difusió", segons l’acusació. L’home va actuar "amb ànim de divulgar i difondre la imatge de la víctima" entre la resta d’usuaris de la xarxa social. Per fer-ho, va utilitzar una etiqueta, concretament #LaManada, una eina que afavoreix la difusió del missatge. La publicació va originar 64 comentaris, 13 likes i va ser compartida 16 vegades per altres persones amb els seus respectius amics.

"Revictimització"

La seva publicació, segons l’acusació, va causar una "revictimització" per a la noia agredida:  "Ha ocasionat una greu lesió de la intimitat de la víctima i una greu lesió per a la seva integritat moral, atesa la naturalesa de la imatge difosa, al poder ser identificada per terceres persones com la persona que va patir l’agressió sexual durant els Sanfermines del 2016 per ‘La manada’, que la va obligar a sotmetre’s a tractament psicològic, abandonar els seus estudis universitaris i, fins i tot, a mudar-se durant més de tres mesos a viure a l’estranger".

El jutjat va citar l’home de Valladolid a declarar com a investigat per aquests fets, pels quals podria enfrontar-se a una pena de presó, però ell es va acollir al seu dret a no contestar. L’advocada de la noia acaba d’incorporar noves proves després d’haver comprovat que l’home ha continuat publicant comentaris ofensius per a la víctima en el seu compte de Twitter, aquesta vegada, amb un nou pseudònim. El 21 de juny, el dia que es va donar a conèixerla decisió del Tribunal Suprem que va condemnar a 15 anys de presó els membres de ‘La manada’ per agressió sexual continuada, l’acusat va escriure en el seu perfil: “¿A la grassa no li ha caigut res per haver violat oralment el cul del gras?”.

Entre les proves aportades davant el jutjat també hi ha una vinyeta que l’acusat va publicar en el seu compte de Twitter i que representa una noia fent un petó negre a una figura masculina de grans proporcions mentre diu: "ai, que caic. HA, HA, HA". Amb el dibuix, l’home va escriure: "Adjunto imatge aleatòria. Qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència", en clara al·lusió a la imatge de la violació de Pamplona que ell havia compartit temps enrere.  

El juny d’aquest any, aquest home es vantava davant un altre usuari de la mateixa xarxa social d’haver difós la fotografia de la víctima. Li va explicar que està "en tràmits judicials per haver-ho fet". També expressava la seva sorpresa a l’haver sigut denunciat pel que ell va anomenar "un dibuix".

Injúries

Sobre ell també pesa una querella per injúries interposada per la víctima al jutjat número 12 de Valladolid, que, el 5 de juliol, va celebrar un acte de conciliació entre l’acusat i l’advocada de la noia. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, l’acte va acabar sense acord, de manera que el procediment judicial continua obert. L’investigat va reconèixer ser l’autor del text, però va rebutjar la "valoració injuriosa" que es fa d’ell. Tampoc va demanar perdó a la víctima. L’acusació creu que el va difondre "amb coneixement de la seva falsedat i tenint menyspreu envers la veritat" per "lesionar l’honor de la víctima".

Notícies relacionades

No és l’únic membre de “la manada virtual” que està acusat per haver difós dades de la víctima. El jutjat número 6 de Barcelona investiga per un delicte contra la intimitat un veí de 40 anys de la capital catalana que va utilitzar la xarxa wifi de la seva veïna per publicar informació personal de la noia en un fòrum d’internet. La Unitat Central de Ciberdelinqüència de la Policia Nacional va aconseguir arribar a ell a través de la IP del seu ordinador després que aquest publiqués la foto de la víctima, el seu nom i cognoms, una fotocòpia del seu DNI i, fins i tot, la universitat on la noia cursava els seus estudis, tal com va revelar EL PERIÓDICO a l’octubre.

Al gener, l’home va declarar com a investigat davant el jutge i va assegurar que l’únic que va fer va ser penjar en un fòrum una captura de pantalla que havia fet d’una altra pàgina web. Va argumentar que aquestes dades eren de "lliure accés" en xarxes socials i que fins i tot s’havien emès en un programa de televisió. Segons la seva opinió, l’únic que ell va fer va ser publicar-les en un fòrum on encara no s’havien difós. Per això, quan les va penjar allà, va decidir afegir-hi un comentari de la seva collita: “Falten collons, mariconassos”.