Investigació internacional
Un estudi diu ara que les carns vermelles i processades no són tan nocives
Uns científics creen polèmica al qüestionar les directrius de l'Organització Mundial de la Salut
Una investigació internacional sobre el consum de carn vermella i processada va determinar que múltiples estudis, que durant dècades han assenyalat el perill d’aquests productes per a la salut, no tenen prou fonament.
Els investigadors, que van publicar la seva troballa a la revista ‘Annals of Internal Medicine’, van concloure que els beneficis per a la salut de reduir el consum de carn vermella i processada són pocs, si és que n’hi ha, i no són suficients per dir a la gent que deixi d’ingerir-les.
De fet, dels 14 autors de les anàlisis, 11 van recomanar al públic mantenir els seus hàbits de consum d’aquestes carns, mentre que tan sols tres van expressar un «lleu suggeriment» perquè els redueixin.
Els científics qüestionen així les directrius de l’Organització Mundial de la Salut, així com de la Societat Nord-americana contra el Càncer i de l’Associació Nord-americana del Cor, que durant anys han defensat que la carn vermella i la processada augmenten el risc de contraure malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.
«La certesa per demostrar aquestes reduccions de risc va ser entre baixa i molt baixa», va dir l’epidemiòleg de la Universitat de Dalhousie (Canadà) Bradley Johnston, líder del grup d’investigadors batejat com a NutriRECS.
Conflicte
La publicació d’aquesta investigació va desencadenar la ràpida indignació d’acadèmics i professionals que defensen la vigència de les tesis establertes.
«Aquesta és una recomanació de salut molt irresponsable», va dir el doctor Frank Hu, que presideix el Departament de Nutrició de l’Escola de Salut T.H. Chan School de la Universitat de Harvard.
«És –va afegir– desconcertant, atesa la clara evidència del mal associat amb l’alt consum de carn vermella».
De fet, els investigadors indiquen en les seves conclusions que els beneficis de reduir-ne el consum només es perceben al prendre grans mostres de població, per la qual cosa recomanar als individus que canviïn els seus hàbits no és necessari.
Investigació política
«No estan dient que la carn tingui menys riscos, el que estan dient és que el risc amb què tothom està d’acord és acceptable per a les persones», va indicar a la CNN Marji McCullough, directora científica d’epidemiologia de la Societat Nord-americana contra el Càncer.
En tot cas, diversos científics de la Universitat de Harvard van dir en un comunicat que el nou estudi «perjudica la credibilitat de la ciència de la nutrició i erosiona la confiança pública en la investigació científica».
Notícies relacionadesDe fet, alguns dels crítics havien demanat a ‘Annals of Internal Medicine’ que no ho publiqués.
La carn vermella i la processada són, així, les últimes afectades per nous estudis que qüestionen el que semblaven veritats nutricionals acceptades, com ja ha passat amb les sals, els carbohidrats i els greixos.
- Pont local ¿Quins centres comercials obren el 9 de juny, Segona Pasqua, a Barcelona i Catalunya?
- Entendre-hi més ‘El conte de la serventa’ va ser una realitat a Irlanda: 9.000 nadons morts i 56.000 mares solteres maltractades al segle XX
- Barcelona es juga un 14% del PIB si els turistes la deixessin de visitar
- Amb diversos ingressats Un presumpte brot de salmonel·la causa almenys una vintena d’afectats a Sant Adrià
- Calendari Quina festa és el 9 de juny? Només aquests municipis de Barcelona tindran un pont de tres dies
- TELEVISIÓ I MAS Locutors d’Esport 3
- Barcelona, protagonista Cuina de saga familiar amb vistes al Port Vell
- EL MUNDIAL DE MOTOGP Marc Márquez s’exhibeix a l’Aragó de principi a final
- La Volta / Dauphiné cliclisme La Volta femenina es consolida en el calendari internacional
- BÀSQUET El Barça se suïcida i perd un partit que tenia guanyat