Sense perill per a la població

Així s'ha vist una gran bola de foc des de Sevilla

Una roca procedent d'un asteroide va entrar bruscament a l'atmosfera terrestre a les 21.32 hores de dilluns

Es llegeix en minuts

Europa Press

Una roca procedent d’un asteroide ha entrat bruscament a l’atmosfera terrestre a les 21.32 hores d’aquest dilluns i ha generat una brillant bola de foc que ha pogut ser vista des de diversos punts de Sevilla i Còrdova.

La roca que va originar aquest fenomen va entrar a l’atmosfera a uns 61.000 quilòmetres per hora sobre el nord-est de la província de Sevilla, una enorme velocitat que va fer que es tornés incandescenti es generés així una brillant bola de foc a una altitud d’uns 85 quilòmetres, segons l’anàlisi realitzada per l’astrofísic José María Madiedo de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), l’investigador responsable del Projecte Smart, que té per objectiumonitorar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.

La bola de foc va avançar en direcció nord-oest, passant gairebé per la vertical de les localitats sevillanes de San Nicolás del Puerto, Alanís i Guadalcanal. Finalment es va extingir sobre la província de Badajoz, quan es trobava a una altitud d’uns 42 quilòmetres sobre la localitat de Zafra.

Diverses explosions

La bola de foc, visible des de més de 400 quilòmetres de distància, ha pogut ser gravada per detectors que la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d’Europa del projecte Smart des dels observatoris de La Hita (Toledo), Sierra Nevada (Granada), La Sagra (Granada) i Sevilla. A més, nombrosos testimonis, sobretot de les províncies de Sevilla i Còrdova, es van fer ressò d’aquest esdeveniment a través de xarxes socials.

Et pot interesar

La roca s’ha desintegrat completament a l’atmosfera després d’experimentar diverses explosions al llarg de la seva trajectòria, la qual cosa indica que s’ha fragmentat en l’aire, segons Madiedo. Així, cap fragment ha impactat contra el terra i, per tant, ha suposat cap tipus de perill per a la població.

L’òrbita que seguia la roca abans d’entrar en l’atmosfera terrestre era molt similar a la de l’asteroide 2000 QW7, potencialment perillós, que es va acostar a la Terra el passat 14 de setembre. No es descarta, per tant, que la roca que va generar la bola de foc fos un fragment desprès d’aquest asteroide. No obstant, la confirmació d’això requerirà càlculs addicionals, ha indicat l’astrofísic.