Sense perill per a la població
Així s'ha vist una gran bola de foc des de Sevilla
Una roca procedent d'un asteroide va entrar bruscament a l'atmosfera terrestre a les 21.32 hores de dilluns
Una roca procedent d’un asteroide ha entrat bruscament a l’atmosfera terrestre a les 21.32 hores d’aquest dilluns i ha generat una brillant bola de foc que ha pogut ser vista des de diversos punts de Sevilla i Còrdova.
La roca que va originar aquest fenomen va entrar a l’atmosfera a uns 61.000 quilòmetres per hora sobre el nord-est de la província de Sevilla, una enorme velocitat que va fer que es tornés incandescenti es generés així una brillant bola de foc a una altitud d’uns 85 quilòmetres, segons l’anàlisi realitzada per l’astrofísic José María Madiedo de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), l’investigador responsable del Projecte Smart, que té per objectiumonitorar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.
La bola de foc va avançar en direcció nord-oest, passant gairebé per la vertical de les localitats sevillanes de San Nicolás del Puerto, Alanís i Guadalcanal. Finalment es va extingir sobre la província de Badajoz, quan es trobava a una altitud d’uns 42 quilòmetres sobre la localitat de Zafra.
Diverses explosions
La bola de foc, visible des de més de 400 quilòmetres de distància, ha pogut ser gravada per detectors que la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d’Europa del projecte Smart des dels observatoris de La Hita (Toledo), Sierra Nevada (Granada), La Sagra (Granada) i Sevilla. A més, nombrosos testimonis, sobretot de les províncies de Sevilla i Còrdova, es van fer ressò d’aquest esdeveniment a través de xarxes socials.
La roca s’ha desintegrat completament a l’atmosfera després d’experimentar diverses explosions al llarg de la seva trajectòria, la qual cosa indica que s’ha fragmentat en l’aire, segons Madiedo. Així, cap fragment ha impactat contra el terra i, per tant, ha suposat cap tipus de perill per a la població.
L’òrbita que seguia la roca abans d’entrar en l’atmosfera terrestre era molt similar a la de l’asteroide 2000 QW7, potencialment perillós, que es va acostar a la Terra el passat 14 de setembre. No es descarta, per tant, que la roca que va generar la bola de foc fos un fragment desprès d’aquest asteroide. No obstant, la confirmació d’això requerirà càlculs addicionals, ha indicat l’astrofísic.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)