Un nou avortament pel brot de listeriosi, i ja en són sis els casos

zentauroepp36171572 hospital virgen del rocio de sevilla190819142909

zentauroepp36171572 hospital virgen del rocio de sevilla190819142909

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La conselleria de Salut de la Junta d’Andalusia ha confirmat un nou avortament per listeriosi, segons ha avançat Canal Sur i han confirmat des del gabinet tècnic per al seguiment del brot, el més greu dels registrats al nostre país. Amb aquesta són ja sis les dones gestants que han perdut els seus nadons, per la qual cosa l’Executiu andalús ha decidit subministrar tractament antibiòtic a totes les embarassades que hagin consumit la carn contaminada tot i que no presentin símptomes. Els informes microbiològics han confirmat definitivament que la causa de la contaminació era la carn entatxonada de Magrudis i han certificat que el cep ja estava circulant el mes de març passat.

Fonts de la Conselleria de Salut han indicat que el nou avortament s’hauria produït a Màlaga, i tot indica que a causa de la contaminació per la listèria monocitògena, tot i que encara s’està pendent de rebre la confirmació oficial de les analítiques. Les embarassades són precisament un dels grups de risc pel contagi amb aquesta patologia, i provoca la interrupció de l’embaràs si es contreu en els primers mesos. En la recta final s’eleva el risc de patir parts prematurs, mentre que els nadons afectats poden presentar diverses seqüeles neurològiques o encefalopaties.

Després d’aquest nou avortament, el Servei Andalús de Salut ha procedit a aplicar un protocol amb antibiòtics per a totes les dones embarassades que, tot i que no mostrin els símptomes de la malaltia, hagin estat en contacte amb l’aliment contaminat. Segons el portaveu del gabinet de crisi, José Miguel Cisneros, es tracta d’una mesura avalada per vuit societats científiques i que té com a objectiu precisament reduir el risc real de pèrdua de l’embaràs o la infecció del nounat. És la primera vegada que es posa en marxa en el transcurs d’un brot de listeriosi. Fins ara, el protocol que se seguia als hospitals andalusos era subministrar l’antibiòtic, de gran eficàcia en la lluita contra aquest bacteri i sense risc per al fetus, a les embarassades amb símptomes lleus.

Notícies relacionades

Seran els metges de família i els ginecòlegs, tant de la sanitat pública com de la privada, que contactaran en els pròxims dies amb les dones gestants per recomanar-los el tractament farmacològic amb amoxicil·lina en funció del risc que presentin. Les fonts sanitàries no han precisat un càlcul de quantes dones podrien ser les afectades.

Durant la seva compareixença, Cisneros ha confirmat l’existència d’un nou afectat, un menor amb un càncer “molt evolucionat”, amb el qual s’eleven ja a 205 el nombre de malalts a Andalusia, i 213 a tot Espanya, després de consumir l’aliment contaminat. Els informes realitzats pels laboratoris de referència nacionals han confirmat per primera vegada amb anàlisis microbiològiques que el brot de listeriosi va ser causat per la carn entatxonada que va comercialitzar l’empresa sevillana Magrudis sota el nom La Mechá. La Conselleria de Salut de la Junta d’Andalusia ha confirmat un nou avortament per listeriosi, segons ha avançat Canal Sur. L’avortament s’ha produït a Màlaga i, amb aquest, són cinc les dones gestants que han perdut els seus nadons.

Temes:

Listeriosi