URGENT

Tres embarassades avorten pel brot de listeriosi

Les dones, ingressades als hospitals Macarena i Rocío i un de privat, estaven entre les setmanes 8 i 32 de gestació

zentauroepp36171572 hospital virgen del rocio de sevilla190819142909

zentauroepp36171572 hospital virgen del rocio de sevilla190819142909

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dues dones embarassades que estaven ingressades pel brot de listeriosi als hospitals  Virgen Macarena i Virgen del Rocío de Sevilla, i una altra que estava ingressada a Madrid han avortat en les últimes hores, segons han informat la Junta d’Andalusia i la Comunitat de Madrid. Totes tres havien ingerit l’aliment contaminat. Aquestes tres interrupcions de l’embaràs un mateix dia eleven a cinc els avortaments causats per l’actual brot andalús de listeriosi.

Els dos avortaments a Andalusia s’han produït en les setmanes 8 i 32 de gestació, mentre que el de Madrid s’ha produït en el primer trimestre. Quan encara no se saben els resultats de les proves realitzades, la sospita diagnòstica és que la mort delsfetuss’ha produït per corioamnionitis per listèria monocitògena.

La Junta ha traslladat les seves condolences a aquestes dones i les seves famílies, a les quals se’ls ofereix tot el suport possible en aquestes dures circumstàncies.

67 pacients hospitalitzats a Andalusia

A més, el nombre depacients hospitalitzatsamb sospita d’infecció o amb infecció confirmada per listèria monocitògena és de 67 –igual que el dia anterior–. Dels pacients ingressats aquest dijous, 23 són dones embarassades (24 el dia anterior) que estan en tractament antibiòtic i tres pacients estaven ingressats a l’UCI (igual que el dia anterior).

La distribució per províncies dels pacients ingressats és la següent: Sevilla, 51 (49 el dia anterior); Huelva, 9 (10 en la jornada anterior); Màlaga, 3 (4 el dia anterior); Cadis, 3 (igual que el dia anterior), i Granada (1, igual que el dia anterior). A la resta de províncies no hi ha pacients ingressats.

Quant als casos confirmats d’infecció per listèria monocitògena, la majoria d’aquests casos es localitzen a la província de Sevilla, 162 (82%), seguida de Huelva (17 casos), Cadis (10), Màlaga (4) i Granada (4). A les províncies d’Almeria, Còrdova i Jaén no hi ha casos confirmats.

El portaveu del gabinet tècnic creat per la Conselleria de Salut i Famílies andalusa per al seguiment del brot de listeriosi, José Miguel Cisneros, assenyala que "les dades d’aquests últims dies confirmen que s’ha produït la inflexió del brot".

Únic cas confirmat a Madrid

La dona que ha avortat el Madrid estava ingressada i en seguiment en un centre privat, i va consumir carn objecte de l’alerta sanitària en un establiment a Andalusia. 

Actualment, a la Comunitat de Madrid es registren 28 casos relacionats amb aquest brot de listeriosi en diferents categories: un cas confirmat, el de la dona embarassada que ha avortat; 16 de probables; 7 de sospitosos i 4 casos més en investigació, que podrien entrar en les altres categories o excloure’s del registre.

Entre aquests quatre casos es troben dues dones embarassades asimptomàtiques en seguiment, segons ha informat en un comunicat la Conselleria de Sanitat. També continua ingressat un nounat, que evoluciona favorablement. La seva mare va passar l’embaràs sense símptomes. En tots els casos la carn es va consumir o es va adquirir a Andalusia, tret de la mare del nounat i una altra dona no embarassada.

Alerta sanitària

El dia 15 d’agost, la Conselleria de Salut i Famílies, a través de la Direcció General de Salut Pública i Ordenació Farmacèutica, va decretar l’alerta sanitàriasobre el producte decarn entatxonadaamb el nom comercialLa Mechá, fabricat per l’empresa Magrudis, amb domicili a Sevilla capital, després de comprovar que aquest producte era l’agent causant dels brots de listeriosi registrats les últimes setmanes.

Des d’aquell moment, la conselleria ha informat als ciutadans que deixin de consumir aquest producte, sobre el qual la conselleria va procedir llavors a la seva immobilització i retirada del mercat. La producció de lacarn entatxonadade La Mechá va quedar paralitzada el 14 d’agost.

Divendres 23 d’agost, la Conselleria de Salut i Famílies va ampliar l’alerta sanitària als productes distribuïts per l’empresa Comercial Martínez León que comercialitza la carn entatxonada fabricada per Magrudis, amb una presumpta infracció sobre l’etiquetatge i a la informació sobre l’origen de la carn. A més, la Conselleria ha procedit a la immobilització del producte a les instal·lacions d’aquesta distribuïdora i a la seva retirada.

Salut i Famílies ha remès una denúncia a la fiscalia per aquest reenvasament dels productes de Magrudis. Així mateix, la Conselleria ha ampliat l’alerta a tots els productes de l’empresa Magrudis.

El dia 28 es va estendre l’alerta a tots els productes de l’empresa Magrudis. Aquesta decisió es pren després de tenir coneixement que Magrudis fabricava almenys dos productes que no apareixien en els llistats facilitats a la Conselleria a través de l’Ajuntament de Sevilla. El conseller de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, ha donat instruccions per denunciar aquests fets davant de la fiscalia.

Consells a la població

Notícies relacionades

La Conselleria de Salut i Famílies recorda als ciutadans i sobretot a les persones de risc que han menjat o sospiten que poden haver consumit l’aliment contaminat, que consultin sense demora si presenten símptomes d’infecció.

A més, es recorda la necessitat de seguir unes mesures higièniques bàsiques i especialment les relacionades amb la manipulació i el consum dels aliments. Igualment, la Conselleria agraeix la contribució de la població per l’ús responsable dels serveis sanitaris i ressalta l’excel·lent tasca que estan fent els professionals del sistema sanitari.