ZONA ACORDONADA

Badalona, a l'espera que l'Armada determini si hi ha una bomba al mar

Un home que bussejava amb la seva filla ha trobat un "objecte molt semblant al de la Barceloneta" i ha donat l'alerta

Dos bussejadors de la Guàrdia Civil han trobat una estructura extensa de pilars de formigó i temen que porti agafat algun artefacte

desalojada una playa en badalona tras el hallazgo de un artefacto sospechoso / periodico

5
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

Gustavo Gutiérrez, conductor de bus de TMB, li agrada bussejar. Però res complicat, el nivell mitjà d’un pare de família acostumat a buscar crancs de roca. Unes ulleres, un tub i a prop de la sorra. Aquest divendres s’ha llançat a l’aigua a la platja del Cristall de Badalona amb la seva filla petita, i a 15 metres de la costa i a dos de profunditat ha trobat un objecte que li ha semblat sospitós. O més ben dit, familiar. Li han passat pel cap les imatges del projectil de la guerra civil trobat diumenge passat a la Barceloneta. I és clar, ha donat l’alarma alssocorristes, que al seu torn han avisat la policia local i la cosa ha acabat amb la Guàrdia Civil pentinant el fons marí i amb mitja platja acordonada. Després de gairebé una hora sota l’aigua, dos bussejadors de la Guàrdia Civil han sigut incapaços de confirmar o descartar la presència d’un artefacte explosiu. Seran les Forces Armades les que determinin, dissabte, la naturalesa real del descobriment.

Devia ser cap a mig matí quan la tranquil·litat s’ha tornat curiositat en aquest sorral de la Badalona postindustrial. Perquè aquí, com passava a bona part del litoral metropolità, la costa estava plena de fàbriques que utilitzaven el mar com a traster. I el trànsit d’una cosa a l’altra es va fer d’aquella manera. Al Cristall solen trobar-se banyistes de tota la vida. Els veterans es queixen de la restricció d’aparcamentque ara els obliga a carregar les cadires, els para-sols, la nevera i altres estris des de l’altra banda de les vies,l’eterna línia ferroviària que creua el Maresme. A la Joana i al matrimoni que formen la Fina i el Félix l’assumpte els ha agafat a prop. Han arribat a la platja poc després de les vuit del matí i solen anar-se’n a les dues del migdia. Avui, perquè això no passa cada dia, han allargat fins més enllà de les tres. "El noi ha sortit de l’aigua i després han vingut dos socorristes. Al cap d’una estona han tret la gent del mar i han acordonat la platja. Em sembla que dues bombes en una setmana seria massa", diu l’home, natural de La Rioja, resident a Santa Coloma i cambrer jubilat (guarda al seu mòbil les fotos del primer dia darrere la barra, amb 14 anys, i de l’últim, fa poc temps).

Dos homes granota

 Els bussejadors de la Guàrdia Civil, un home menut i un altre més gros, han passat prop d’una hora escombrant el mar. Una boia vermella marca el punt en què el Gustavo ha trobat el presumpte projectil, però els homes granota han ampliat i molt la zona de recerca mentre una llanxa pneumàtica de la Guàrdia Civil els donava recolzament des de la superfície. Pel que sembla, i tal com han explicat ja a terra mentre intentaven treure’s l’enganxós neoprè, han distingit una vintena de pilars de formigó. "¿Aquí hi havia abans un pantalà o una construcció?", ha preguntat el més grossot. Personal de l’Ajuntament de Badalona li ha explicat que la desarticulació de les indústries va generar abocaments incontrolats al mar que incloïen estructures senceres de les fàbriques. D’aquí columnes. Malgrat l’apunt històric, els bussejadors no s’han atrevit a descartar la presència d’explosius al lloc, ja que han sortit amb el dubte de si un d’aquests objectes era un projectil. "Fins que l’Armada no digui de què es tracta, jo no m’atreveixo a donar res per segur. Hi ha uns 25 pilars, alguns sencers, altres partits. Són rodons i alguns tenen un cilindre a l’interior. Els enviem les imatges i que ells decideixin". Finalment, serà alguna cosa més que això, ja que els experts en contraminatge de les Forces Armades seran dissabte a Badalona per aclarir la incògnita de l’explosiu. Venen des de Cadis.  

Álex Pastor, alcalde del municipi, ha estat seguint els treballs des del passeig marítim. Ha confirmat que el Cristall romandrà parcialment tancat fins que s’aclareixi la situació i ha recordat el passat fabril de Badalona, lamentant els "abocaments de grans residus al mar” que explicarien, en part, la troballa del matí del jove conductor d’autobusos de Barcelona. El Gustavo, de fet, ha arribat a tocar amb la mà l’objecte que li ha recordat la bomba de la guerra civil que dilluns es va fer detonar mar endins. “Hi havia un munt de peixos menjant en una cosa que semblava una roca arrebossada. Quan ens hem acostat se n’han anat i llavors he vist un artefacte igual que el que vam veure per la tele fa uns dies. L’he tocat, era dur”.

No hi ha perill

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil ha aclarit que no hi ha cap risc de deflagració i que aïllar la platja és només una mesura de precaució i sentit comú. Si es confirma que es tracta de pilars de l’era industrial, tot quedarà en una anècdota i es podrà obrir la reflexió sobre la relació entre l’home i els oceans. Si l’Armada torna a trobar explosius, haurà de determinar què fer-ne, ja sigui volar-los a alta mar o retirar-los amb seguretat. A començaments de setmana, Juan Pedro Saura, cap del Grup de Desactivació d’Explosius de la Unitat de Bussejadors de Mesures contra Mines, va viatjar des de Cartagena a Barcelona per neutralitzar la bomba trobada a 25 metres de la sorra. L’artefacte, molt deteriorat, es va allunyar una milla de la costa i es va fer explotar a una profunditat de 40 metres.

La presumpta bomba ha sigut el tema del dia a la ciutat. "Si Albiol fos alcalde i veiés les càmeres, es tiraria a l’aigua i trauria l’explosiu amb les mans", fa broma una dona. "Aquesta platja és la bomba", diu el Juan, quan entra triomfant al Bar Tuga, situat a la vora i on serveixen un formidable entrepà de truita a la francesa. El Félix, el cambrer jubilat, diu que feia dos dies que no es podia banyar perquè hi havia bandera vermella. Venien igual i es remullaven a la dutxa. "Una dona es va ficar al mar i el de la Creu Roja la va advertir amb el xiulet. Jo m’hauria mort de vergonya", apunta la Joana, que dona l’esquena a les càmeres perquè li fa pànic sortir a la tele. A la tarda, mentre s’espera l’arribada de l’expert en bombes, el Cristall manté una petita guàrdia de la policia local de Badalona. Dissabte al matí, el Félix i la Fina seran al seu lloc de sempre. A l’espera d’esdeveniments i disfrutant de la seva jubilació.