EXPLICACIONS DE SANITAT

Un error d'envasament va provocar la síndrome de l'home llop a 16 nadons

L'empresa responsable va introduir un medicament per a l'alopècia en un envàs que tenia retolat «omeprazole»

13/08/2019 La ministra de Sanidad en funciones, María Luisa Carcedo, atiende a los medios en la Finba, en Oviedo.

13/08/2019 La ministra de Sanidad en funciones, María Luisa Carcedo, atiende a los medios en la Finba, en Oviedo. / EUROPA PRESS (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Efe

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha donat aquest dimecres explicacions sobrel’error  que va provocar que 16 nadons patissin la síndrome de l’home llop al prendre loció capil·lar (minoxidil) en comptes del protector gàstric omeprazole. Carcedo ha assenyalat que l’error es va produir enl’"envasament erroni" del producte. Segons la ministra, l’empresa encarregada de l’envasament va introduir minoxidil en un envàs "que tenia retolat ‘omeprazole’".

Els primers casos, ha assenyalat, es van conèixer al juny a través del sistema de farmacovigilància, que és l’encarregat de detectar anomalies en l’ús de qualsevol medicament del sistema sanitari. Des del primer moment es va sospitar que hi havia algun problema, perquè el creixement de borrissol pel cos no és un efecte conegut de l’omeprazole, ha detallat la ministra. "I, efectivament, després d’analitzar-lo es va identificar un producte diferent, minoxidil, que té altres indicacions", ha explicat.

Després d’aquesta verificació, es van retirar tots els lots defectuosos i en aquests moments no n’hi ha cap a la venda, ha afegit Carcedo, que ha explicat que els casos detectats són de mesos enrere. 

Notícies relacionades

A més, com a mesura cautelar, es va procedir al tancament de l’empresa farmacèutica Farmaquímica Sur SL, de Màlaga, responsable de l’error.

Almenys 16 nens de Cantàbria, Andalusia i el País Valencià pateixen hipertricosi –malaltia que es caracteritza pel creixement de pèl moixí per tot el cos– a causa de l’esmentat error que va fer que ingerissin minoxidil –un vasodilatador que se sol prescriure per al’alopècia– en lloc de l’omeprazole.