A GRANADA

16 nadons tenen la síndrome de l'home llop al prendre loció capil·lar per error

L'Aemps ordena la retirada de 23 lots d'omeprazole contaminat amb un medicament per a l'alopècia

Sanitat confirma que els menors es troben bé i ni tan sols han hagut de ser hospitalitzats

fdd

fdd

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Olga Pereda

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va retirar del mercat un total de 23 lots d’omeprazole de Farma-Química Sur SL després d’haver rebut la notificació de 14 casosd’hipertricosi (o síndrome de l’home llop, ja que consisteix en un excés de borrissol) en nadons a Granada. L’11 de juliol, l’Aemps va llançar una alerta farmacèutica i va ordenar la retirada del primer lot d’aquest medicament indicat per al reflux gastroesofàgic (entre altres indicacions). El 6 d’agost va emetre una nova alerta i, com a mesura preventiva, va ampliar la retirada a 22 lots més fraccionats per Farma-Química Sur SL i considerats "potencialment afectats per la incidència". La notícia ha transcendit als mitjans de comunicació aquest dilluns.

Segons informa l’Aemps en un comunicat del 8 d’agost, l’organisme va detectar que aquests lots d’omeprazole, que es van vendre a dues farmàcies de Granada, contenien minoxidil, un principi actiu de medicaments utilitzats per al tractament de l’alopècia. L’Aemps ho associa a l’ús de fórmules magistrals. Tot i així, fonts del Ministeri de Sanitat informen a aquest diari que tots els nadons afectats es troben "perfectament" i cap d’ells va necessitar ingrés hospitalari.

Inicialment, els petits van experimentar una aparició de borrissol, que no obstant va remetre quan van deixar de prendre l’omeprazole. "L’assumpte està completament localitzat, controlat i aturat des del 8 d’agost", asseguren aquestes fonts. La situació, insisteixen, continua "exactament igual" des d’aleshores.

L’Aemps informa en el seu comunicat que, segons la informació proporcionada, s’ha detectat també l’elaboració de fórmules magistrals amb aquests lots d’omeprazole destinades a ús veterinari". "De moment, no s’han rebut notificacions de sospites d’efectes adversos en el Sistema Espanyol de Farmacovigilància de Medicaments Veterinaris (SEFV-VET)", afegeix en la seva nota.

Arran d’aquesta incidència i les inspeccions dutes a terme a les seves instal·lacions, l’empresa Farma-Química Sur SL en té suspès el registre per fer les activitats de fabricació, importació i/o distribució de principis actius farmacèutics des del mes de juliolpassat. 

¿Què és la hipertricosi?

Notícies relacionades

La hipertricosi congènita generalitzada tipus Ambras o síndrome de l’home llop és una alteració genètica que afecta el creixement de cabell. Qui la té veu com els seus pèls creixen en molta quantitat i gruix en zones del cos on habitualment no ho fan, com per exemple la cara. Es tracta d’un problema estètic que, no obstant, no suposa cap risc per a la salut. Tot i que es pot produir en zones localitzades del cos, la seva manifestació més coneguda és aquella en la qual es cobreix amb pèls tota la superfície corporal, excepte les plantes dels peus i els palmells de les mans.

Es tracta d’una malaltia molt rara de la qual hi ha menys de 40 casos documentats a tot el món, segons l’informe periòdic d’Orphanet, entitat dedicada a l’estudi de les malalties rares. El primer cas d’hipertricosi es va descobrir a Àustria l’any 1648.

Temes:

Medicaments