Anar al contingut

MÉS PRODUCTES AFECTATS

La carn entatxonada de La Mechá es va vendre també com a marca blanca

Diverses especialitats de l'empresa Magrudis estan contaminades amb listeriosi, segons el Ministeri de Sanitat

Agencias

La carn entatxonada de La Mechá es va vendre també com a marca blanca

Magrudis, l’empresa que produïa la carn entatxonada La Mechá, que és al darrere del brot de listeriosi d’Andalusia, també va vendre el mateix producte com a marca blanca, que el va comercialitzar amb un altre nom. A més, diversos productes de la firma han donat positiu amb el bacteri, entre aquests, el llom al xerès, el llom al pebre i la ‘manteca colorá’.

Una "petita quantitat de carn" de l’empresa Magrudis que havia sigut comercialitzada com a marca blanca s’ha immobilitzat "de manera cautelar", han informat aquest divendres l’Ajuntament de Sevilla i la Junta d’Andalusia.

“La partida va ser distribuïda per l’empresa Martínez León, de la localitat sevillana de Brenes, i ara s’analitzarà per comprovar si està contaminada”, han explicat en una roda de premsa el delegat de Salut del Consistori de Sevilla, Juan Manuel Flores, i el subdirector general de Protecció de la Salut de la Junta, Jesús Peinado.

Flores ha indicat, així mateix, que les anàlisis "preliminars" realitzades a tots els productes de Magrudis, de Sevilla, on es va originar el brot de listeriosi, han donat positiu a aquest bacteri en les especialitats de llom al xerès i llom al pebre. Les anàlisis es van realitzar el 20 d’agost i encara no són definitives.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), que depèn del Ministeri de Sanitat, ha ampliat l’alerta alimentària a nous productes de la marca La Mechá, entre aquests, la crema de carn entatxonada, la ‘manteca colorá’, la ‘pringá’ estil casolà, la ‘zurrapa’ de fetge, la ‘zurrapa’ de llom blanca i la ‘zurrapa’ de llom vermella, en 250 i en 465 grams, davant el seu possible risc de contagi.

Segons l’AESAN, la distribució d’aquests nous productes no recomanats s’ha realitzat "majoritàriament" a Andalusia i, en "menor proporció", a Madrid i Catalunya. Quant a altres aliments de Magrudis que ja va aconsellar no utilitzar dimecres passat (llardó andalús, llom al xerès, llom al pebre vermell i llom casolà al pebre vermell), AESAN ha informat a les comunitats autònomes sobre la seva distribució a Andalusia i en "petites quantitats" a Madrid.

A Madrid des d’Andalusia

D’acord amb Sanitat, les autoritats sanitàries de la Comunitat de Madrid han constatat que "tot el producte venut a l’empresa de Madrid no havia arribat finalment a aquesta comunitat autònoma, sinó que es va comercialitzar a Andalusia". Tota aquesta informació ha sigut transmesa a la resta d’estats membres de la Unió Europea, però l’AESAN assegura que "no hi ha constància de distribució de producte fora d’Espanya".

Com a mesura de precaució, aconsella a les persones que tinguin al seu domicili algun envàs d’aquests productes de La Mechá que "s’abstinguin de consumir-lo i que, en el cas d’haver-lo consumit i de presentar alguna simptomatologia, acudeixin a un centre de salut".

El vicepresident de la Junta d’Andalusia i conseller de Turisme, Regeneració, Justícia i Administració Local, Juan Marín, ha insistit que la listeriosi “només es transmet si s’ha consumit un producte contaminat”. Afirma que es “produeixen 300, 400 casos de listeriosi a l’any” i que la Junta “ha actuat amb rapidesa per decretar l’alerta sanitària”.

Bacteri a la maquinària

El vicepresident de la Junta i conseller de Turisme ha utilitzat “un sembla ser” abans de descriure l’origen del brot de listeriosi, que l’ha portat a explicar que “el bacteri estava allotjat a la maquinària de la cadena de producció de l’empresa”.

Marín ha rebutjat endinsar-se en la investigació oberta per la Junta d’Andalusia perquè són “qüestions que corresponen al conseller de Salut” i ha assegurat que “no puc donar una data” sobre la conclusió d’aquest treball.

El vicepresident de la Junta ha considerat “important que el Govern d’Espanya hagi donat l’alerta sanitària nacional i internacional” davant de la incertesa que “no sabem si un turista que hagi visitat Sevilla hagi pogut consumir carn entatxonada”. 

Temes: Listeriosi