MÉS PRODUCTES AFECTATS

La carn entatxonada de La Mechá es va vendre també com a marca blanca

Diverses especialitats de l'empresa Magrudis estan contaminades amb listeriosi, segons el Ministeri de Sanitat

instalacion0

instalacion0

3
Es llegeix en minuts
Agencias

Magrudis, l’empresa que produïa la carn entatxonada La Mechá, que és al darrere del brot de listeriosi d’Andalusia,brot de listeriosi també va vendre el mateix producte com a marca blanca, que el va comercialitzar amb un altre nom. A més, diversos productes de la firma han donat positiu amb el bacteri, entre aquests, el llom al xerès, el llom al pebre i la ‘manteca colorá’.

Una "petita quantitat de carn" de l’empresa Magrudis que havia sigut comercialitzada com a marca blanca s’ha immobilitzat "de manera cautelar", han informat aquest divendres l’Ajuntament de Sevilla i la Junta d’Andalusia.

“La partida va ser distribuïda per l’empresa Martínez León, de la localitat sevillana de Brenes, i ara s’analitzarà per comprovar si està contaminada”, han explicat en una roda de premsa el delegat de Salut del Consistori de Sevilla, Juan Manuel Flores, i el subdirector general de Protecció de la Salut de la Junta, Jesús Peinado.

Flores ha indicat, així mateix, que les anàlisis "preliminars" realitzades a tots els productes de Magrudis, de Sevilla, on es va originar el brot de listeriosi, han donat positiu a aquest bacteri en les especialitats de llom al xerès i llom al pebre. Les anàlisis es van realitzar el 20 d’agost i encara no són definitives.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), que depèn del Ministeri de Sanitat, ha ampliat l’alerta alimentària a nous productes de la marca La Mechá, entre aquests, la crema de carn entatxonada, la ‘manteca colorá’, la ‘pringá’ estil casolà, la ‘zurrapa’ de fetge, la ‘zurrapa’ de llom blanca i la ‘zurrapa’ de llom vermella, en 250 i en 465 grams, davant el seu possible risc de contagi.

Segons l’AESAN, la distribució d’aquests nous productes no recomanats s’ha realitzat "majoritàriament" a Andalusia i, en "menor proporció", a Madrid i Catalunya. Quant a altres aliments de Magrudis que ja va aconsellar no utilitzar dimecres passat (llardó andalús, llom al xerès, llom al pebre vermell i llom casolà al pebre vermell), AESAN ha informat a les comunitats autònomes sobre la seva distribució a Andalusia i en "petites quantitats" a Madrid.

A Madrid des d’Andalusia

D’acord amb Sanitat, les autoritats sanitàries de la Comunitat de Madrid han constatat que "tot el producte venut a l’empresa de Madrid no havia arribat finalment a aquesta comunitat autònoma, sinó que es va comercialitzar a Andalusia". Tota aquesta informació ha sigut transmesa a la resta d’estats membres de la Unió Europea, però l’AESAN assegura que "no hi ha constància de distribució de producte fora d’Espanya".

Com a mesura de precaució, aconsella a les persones que tinguin al seu domicili algun envàs d’aquests productes de La Mechá que "s’abstinguin de consumir-lo i que, en el cas d’haver-lo consumit i de presentar alguna simptomatologia, acudeixin a un centre de salut".

El vicepresident de la Junta d’Andalusia i conseller de Turisme, Regeneració, Justícia i Administració Local, Juan Marín, ha insistit que la listeriosi “només es transmet si s’ha consumit un producte contaminat”. Afirma que es “produeixen 300, 400 casos de listeriosi a l’any” i que la Junta “ha actuat amb rapidesa per decretar l’alerta sanitària”.

Bacteri a la maquinària

El vicepresident de la Junta i conseller de Turisme ha utilitzat “un sembla ser” abans de descriure l’origen del brot de listeriosi, que l’ha portat a explicar que “el bacteri estava allotjat a la maquinària de la cadena de producció de l’empresa”.

Notícies relacionades

Marín ha rebutjat endinsar-se en la investigació oberta per la Junta d’Andalusia perquè són “qüestions que corresponen al conseller de Salut” i ha assegurat que “no puc donar una data” sobre la conclusió d’aquest treball.

El vicepresident de la Junta ha considerat “important que el Govern d’Espanya hagi donat l’alerta sanitària nacional i internacional” davant de la incertesa que “no sabem si un turista que hagi visitat Sevilla hagi pogut consumir carn entatxonada”. 

Temes:

Listeriosi