CRISI SANITÀRIA

Espanya alerta la UE i l'OMS del brot de listeriosi

Sanitat desaconsella consumir els altres productes de la marca de la carn afectada

13/08/2019 La ministra de Sanidad en funciones, María Luisa Carcedo, atiende a los medios en la Finba, en Oviedo.

13/08/2019 La ministra de Sanidad en funciones, María Luisa Carcedo, atiende a los medios en la Finba, en Oviedo. / EUROPA PRESS (Europa Press)

5
Es llegeix en minuts
Agencias

La ministra de sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, ha confirmat que Espanya ha comunicat a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i a la Comissió Europea (CE) el brot de listeriosi, ja que és unprocediment “habitual i ordinari”, a causa de possibles contagis de turistes que hagin ingerit la carn entatxonada de la marca La Mechá al nostre país o s’hagin emportat als seus llocs d’origen aquests productes contaminats.

“És un procediment habitual que les autoritats estatals es comuniquin amb l’OMS i la Comissió Europea perquè les autoritats sanitàries estiguin alerta i siguin coneixedores de la situació al nostre país. És motiu de prevenció i funcionament ordinari de les organitzacions internacionals. A més, és raonable perquè a Espanya hi ha molts turistes d’altres països”, ha apuntat la ministra en declaracions a Antena 3 i Telecinco.

150 afectats

Carcedo no ha aportat noves xifres de casos de listeriosi confirmats, però ha assenyalat que “aquest matí” es farà un nou recompte de la informació que té el Ministeri. Així, de moment, s’han ratificat un total de 150 afectats a Andalusia, Astúries, Extremadura, Madrid, Catalunya i Aragó.

“És possible que hi hagi més casos. Estem advertint a la població permanentment, estem seguint la situació del brot per les nostres xarxes de vigilància, i també l’Institut de Salut Carles III amb el recolzament microbiològic per especificar el bacteri del brot. Se segueix minut a minut”, ha comentat la ministra, que ha afegit que el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, està “pendent i informat al minut” sobre el brot.

Possible contaminació creuada

D’altra banda, Carcedo ha defensat la retirada de tots els productes de la marca ‘La Mechá’,i no només aquells de carn entatxonada, com a “qüestió preventiva”, que “es fa amb caràcter habitual quan hi ha alguna sospita de contaminació creuada”.

El Ministeri de Sanitat ha aconsellat als que tinguin al seu domicili algun envàs amb altres productes de la marca ‘La Mechá’ que s’abstinguin de consumir-lo i que, en cas d’haver-ho fet i presentar algun símptoma, vagin al metge.

Els productes són els següents: el llardó andalús, llom al Jerez, llom al pebre vermell i llom casolà al pebre vermell. Tots ells han sigut distribuïts a Andalusia i Madrid, excepte el tercer, el llom al pebre vermell, que ho ha sigut només a la comunitat andalusa.

Aquesta informació ha sigut traslladada per l’Asean a totes les comunitats autònomes i s’ha informat la de Madrid de la distribució realitzada al seu territori perquè procedís a retirar-la.

La Direcció General de Salut Pública de la Junta d’Andalusia està mostrejant altres productes diferents de la carn entatxonada també elaborats perl’empresa Magrudis, de Sevilla. 

Sobre el possible motiu d’aquesta contaminació, ha recordat que hi ha “mecanismes de control” en aquest tipus de productes que no tenen elaboració al domicili a altes temperatures, per la qual cosa no es poden eliminar a posteriori els possibles patògens nocius que continguin. “Quan es contamina, és que alguna cocció ha fallat, és el que s’ha d’investigar. S’ha retirat del mercat, s’insisteix que no es consumeixi, però s’ha de saber què és el que va passar”, ha incidit.

Contenció del brot

No obstant, ha puntualitzat que en el que estan treballant ara les autoritats és en “contenir el brot difonent informació perquè no es consumeixi la carn, i amb l’atenció adequada de les persones afectades”. “D’especular com es va fer el brot, ja hi haurà temps. En tot cas, cal actuar amb diligència i intercanviar la informació entre comunitats autònomes”, ha conclòs.

De moment són 150 els casos confirmats –la majoria a Andalusia–, i 500 més sota sospita només a Andalusia (sense sumar els que hi podria haver en altres comunitats).

Són els casos confirmats pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes) del Ministeri de Sanitat en la seva última alerta en salut pública, en què no descarta que aflorin nous casos en els pròxims dies de persones que hagin pogut consumir la carn, “ja que el període d’incubació de la malaltia és llarg i la distribució del producte és àmplia”.

Serà la Junta d’Andalusia, segons la titular en funcions d’aquest Ministeri, María Luisa Carcedo, la que haurà de dur a terme les inspeccions i indagacions necessàries per conèixer “exactament on s’ha produït l’error”.

De moment, Sanitat ha confirmat 132 casos a Andalusia relacionats amb el consum de la carn contaminada de la marca ‘La Mechá’, de l’empresa Magrudis: 108 a Sevilla, 11 a Huelva, 6 a Cadis, 4 a Màlaga i 3 a Granada.

Segons el portaveu de la Junta d’Andalusia per a aquesta crisi sanitària, José Miguel Cisneros, a la comunitat segueixen hospitalitzades 53 persones, de les quals 23 són dones embarassades, i tres són a l’UCI.

Els dos nounats que havien sigut ingressats han sigut donats d’alta al descartar les anàlisis la infecció.

18 casos més en 5 comunitats autònomes

Els 18 casos restants confirmats pel Ministeri de Sanitat s’han diagnosticat en cinc comunitats més: Astúries, Extremadura, Madrid, Catalunya i Aragó.

A Gijón s’han determinat tres casos d’una mateixa família, procedent de Sevilla, entre els quals es troba una embarassada, que va ser atesa quan va tornar a la ciutat andalusa.

A Extremadura, quatre persones que van consumir el producte a Sevilla i Huelva, mentre que a Catalunya s’han confirmat tres casos de la mateixa família, que van consumir la carn portada per un familiar des d’Andalusia.

A Madrid s’han registrat cinc casos, quatre d’ells que van menjar la carn a Andalusia i un nounat prematur, que evoluciona favorablement, la mare del qual va consumir carn entatxonada en un bar de la capital el mes de juliol passat.

Per la seva part, Aragó ha notificat tres casos en una família de quatre membres que van comprar la carn a Sevilla i la van consumir de vacances al Pirineu aragonès.

A més dels ja confirmats, només a Andalusia hi ha sota sospita més de 500 casos, segons ha assenyalat Cisneros, als quals cal afegir els que s’estan avaluant en altres comunitats.

Distribució de la carn infectada

La majoria de la carn contaminada ha sigut distribuïda a Andalusia, si bé l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) ha informat de la distribució del producte en altres regions.

Han sigut 225 quilos a Madridque al seu torn va redistribuir petites quantitats a Castella-la Manxa i Castella i Lleó; 10 quilos a Badajoz, i una petita quantitat del producte a Adeje (Tenerife).

Notícies relacionades

Ahir, dimecres, la Junta d’Andalusia va ordenar la paralització de l’activitat i la retirada de tots els productes carnis que fabricava Magrudis com a mesura de prevenció.

D’altra banda, l’Associació del Defensor del Pacient ha presentat les primeres denúncies penals pel brot.

Temes:

Malalties