10.000 HECTÀREES ARRASADES

L'incendi de Gran Canària, en fase d'estabilització

Més de la meitat d'evacuats ja han pogut tornar a les seves vivendes

49500001 60

49500001 60 / DESIREE MARTIN (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’incendi forestal actiu des de dissabte passat a Gran Canària, que afecta unes 10.000 hectàrees, quedarà estabilitzat previsiblement en aquesta jornada, després que en les últimes hores els treballs d’extinció i la meteorologia hagin permès avançar en el seu control.

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, acudirà aquest dijous a l’illa per conèixer l’evolució de l’incendi i sobrevolarà la zona del foc per veure les seves conseqüències, ha informat la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Sánchez es reunirà posteriorment amb autoritats i tècnics per "recolzar i donar afecte a tots els que han patit aquests dies", ha dit la ministra, que ha reconegut el foc com el més important dels declarats a Espanya des del 2012.

Carreteres reobertes

El president canari, Ángel Víctor Torres, ha dit que la voluntat és que tots els desallotjats puguin tornar a les seves vivendes, sempre que estiguin garantides les màximes mesures de seguretat. Aquest matí ja havien tornat a les seves cases la meitat de les 9.000 persones evacuades i durant el dia d’avui n’han anat tornant d’altres als municipis de Tejeda i Agaete.

Les 21 carreteres que han arribat a estar tallades per contenir l’incendi s’han anat reobrint, "no perquè la gent vagi de turisme", ha advertit Torres, sinó perquè els evacuats puguin tornar.

Sobre l’evolució de l’incendi, el president canari ha afirmat que el flanc dret ja està sota control i que només queden alguns focus al parc natural de Tamadaba, on les cases forestals que hi ha ubicades no s’han vist afectades.

En aquesta jornada, el PSOE ha anunciat que demanarà al Senat que aprovi una declaració institucional de recolzament als damnificats pel foc a Gran Canària.

Presó permanent per als piròmans

Notícies relacionades

El president del PP, Pablo Casado ha visitat Gran Canària aquest dimecres i ha recorregut part de la zona afectada pel foc. Casado ha anunciat que el seu partit presentarà una iniciativa parlamentària per declarar zona especialment afectada el cim de Gran Canària i perquè els ajuts puguin arribar com més aviat millor per pal·liar els danys i prevenir nous incendis. També ha advocat per revisar la presó permanent revisable per als delictes de "terrorisme ambiental" que generen "els piròmans que causen morts o estralls".

El líder del PP ha celebrat que per fi arribin "bones notícies", amb referència a l’estabilització de l’incendi, i ha lamentat que el foc de Gran Canària s’hagi convertit en un dels més greus de tota la història de l’arxipèlag i el pitjor que s’ha registrat aquest any a Espanya.