¿Què és la listeriosi? ¿Quins són els símptomes? ¿Com es tracta?

a

a

1
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

La listeriosi és una malaltia causada pelbacteri listèria, que infecta les persones a través d’aliments contaminats com ha passat en el brot detectat a Andalusia amb més de vuitanta afectats després d’ingerir carn entatxonada.

La doctora Belén Padilla, portaveu de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) i especialista en l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón de Madrid, ofereix les claus per entendre aquesta malaltia.

¿Què és la listèria?

La listèria és un bacteri que es troba en el terreny on entra en contacte amb vegetals i animals que la poden transmetre a les persones a través del consum de llet i carn.

¿Per què es produeix un brot?

Un brot de listeriosi pot sorgir perquè l’aliment procedeixi d’un animal infectat pel bacteri; perquè a la cadena d’envasament un aliment pot estar contaminat per un altre, o bé perquè a l’hora de manipular-los s’hagi pogut contaminar. L’habitual és que el bacteri s’estengui en la cadena de processament de l’aliment.

¿Com s’elimina?

La listèria aguanta bé el fred, però no la calor. Cal cuinar els aliments per sobre dels 70 graus i preservar-los a partir de menys de 4 graus per eliminar-la.

¿Com es produeix el contagi?

No es transmet de persona a persona, només a l’ingerir un aliment contaminat. El més habitual és detectar-la en una anàlisi de sang de l’afectat.

¿Quines símptomes presenta?

La listeriosi pot ser pràcticament asimptomàtica, presentar símptomes no greus, com una gastroenteritis amb una mica de febre, o arribar a símptomes greus com meningitis en fetus i nadons. En casos molt greus hi pot haver seqüeles neurològiques. Les persones sanes poden patir en algun moment aquesta malaltia infecciosa passant inadvertida, com una diarrea sense gaire importància.

¿Hi ha grups de risc?

Els grups de risc són pacients amb malaltia crònica i amb malalties immunodepressores, dones embarassades amb risc per al fetus o persones majors de 65 anys. Són casos que poden tenir listeriosi simptomàtica amb possibles repercussions greus.

¿Quin és el tractament? 

Notícies relacionades

Amb antibiòtics via oral. La listèria no s’ha mostrat resistent a aquests fàrmacs i no té per què romandre latent en l’organisme.

¿Quant dura la malaltia?

La infecció i el tractament pot durar entre cinc i set dies en casos lleus, mentre que en situacions greus el tractament es prolonga fins a dues setmanes.