CRITERIS D'EXCEL·LÈNCIA

La Universitat de Barcelona, primer centre espanyol al rànquing de Xangai

Tres noves universitats se sumen a la llista que encapçala Harvard des de fa 17 anys

9iik4drw

9iik4drw

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tres centres espanyols se sumen a l’excel·lència reconeguda pelrànquing d’universitats de Xangai 2019, que classifica l’excel·lència universitària. Això suposa que 38 universitats espanyoles estan incloses entre les 1.000 millors del món, i d’aquestes, 13 entre les 500 primeres universitats del món en un rànquing que des de la seva creació, fa 17 anys, encapçala Harvard.

I d'aquestes, tres de catalanes: la UB, la UAB i la Pompeu Fabra estan entre les millors, tot i que la UPF ha baixat posicions i passa d'estar entre les primeres 300 a la franja d’entre 301 i 400 (l’informe només detalla per posició les 49 primeres, la resta van per blocs). La UPC obté molt bones classificacions en matèries concretes, com telecomunicacions (entre 51-75) o matemàtiques (76-100).

La Universitat de Barcelona torna a ser de nou l’únic centre espanyol entre els llocs 150 i el 200, una fita que va aconseguir per primera vegada l’any passat; l’Autònoma de Barcelona, la Complutense, Granada i València es localitzen entre el 200 i el 300; l’Autònoma de Madrid i Pompeu Fabra entre el 300 i el 400, i Politècnica de València, Oviedo, Sevilla, les Balears, País Basc i Saragossa entre el 400 i el 500. La Universitat del País Basc ha retrocedit, per tant, posicions.

El Rànquing Acadèmic 2019 d’Universitats Mundials (ARWU) de Xangai és una de les classificacions més reconegudes a escala mundial sobre aquests centres d’estudis, es realitza des del 2003 i l’actualitza cada any la Universitat Jiao Tong, situada en aquesta ciutat xinesa.

El Rànquing de Xangai del 2019 també situa les universitats d’Oviedo, Sevilla, el País Basc, les Balears i Saragossa entre les 500 millors del món. I col·loca la Politècnica de Madrid, la Jaume I de Castelló, la de Santiago de Compostel·la, i la catalana de Rovira i Virgili als 600 primers llocs.

Notícies relacionades

La classificació té en compte paràmetres de qualitat com el nombre de publicacions en revistes internacionals de prestigi reconegut (amb especial atenció a revistes com ‘Science’ o ‘Nature’) i el nombre de cites dels treballs dels seus investigadors. També considera el nombre de premis Nobel o medalles Fields (de Matemàtiques) que imparteixen classe a les seves aules o hi han estudiat.

En termes globals, Harvard, Stanford i Cambridge ocupen les tres primeres posicions. La resta del ‘top 10’ l’ocupen universitats nord-americanes, amb l’excepció de la britànica Oxford, que ocupa la setena posició.