GESTACIÓ SUBROGADA

Justícia demana a la fiscalia que investigui les agències de ventres de lloguer

El ministeri recorda que aquesta pràctica està prohibida a Espanya

undefined41510633 35403202   pregnant woman belly  pregnancy concept embarazo 190603183931

undefined41510633 35403202 pregnant woman belly pregnancy concept embarazo 190603183931

3
Es llegeix en minuts
Efe

El Ministeri de Justícia ha sol·licitat a la Fiscalia General de l’Estat que iniciï una investigació sobre les activitats de les agències de ventres de lloguer que operen a Espanya.

Segons ha recordat aquest dilluns el ministeri en un comunicat, la gestació per ventres de lloguer és una pràctica prohibida per la legislació espanyola i les agències que ofereixen aquests serveis al nostre país "es lucren mitjançant aquesta activitat il·legal que realitzen a tercers països".

La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha justificat la mesura indicant que hi ha indicis de delicte en l’activitat de determinades agències de ventres de lloguer que operen a Espanya i, per això, ha decidit posar-los en coneixement de la Fiscalia General de l’Estat perquè ho investigui.

Delgado ha explicat que no s’estan investigant ni pares ni menors, només determinades agències i "no totes", tot i que no ha precisat el nombre d’agències sobre les quals existeixen indicis.

El Govern sospita que aquestes intermediàries que ofereixen aquests serveis a Espanya podrien estar explotant a tercers països dones, especialment les més vulnerables i amb més necessitats. A més de lucrar-se, ha recalcat Delgado, podrien estar cometent delictes com ara el trànsit de menors, organització criminal, blanqueig de capitals i, fins i tot, falsedat documental.

Ucraïna, sobretot

"És un tema molt, molt greu", ha emfatitzat la titular de Justícia, que ha insistit que a Espanya la gestació subrogada està prohibida des del 2006 i ha lamentat que hi hagi agències que estiguin "negociant amb el ventre de les dones" i estiguin "traficant amb menors". Ha recalcat que ja s’estan investigant algunes, també en altres països, i ha precisat que en el cas d’Espanya les intermediàries operen fonamentalment a Ucraïna, on es realitzen nombrosos contractes de gestació subrogada.

Delgado ha recordat que hi ha països que no tenen prohibida aquesta pràctica, tot i que en alguns es realitza amb més control i ha de comptar amb les preceptives autoritzacions, mentre que en d’altres no hi ha cap garantia. "Més aviat al contrari, s’explota les dones", ha conclòs.

Altres circumstàncies que té en compte l’Executiu en la seva petició són la possibilitat que en aquests tercers països es vulnerin els drets de les dones gestants i que, en ocasions, es facin passar per fills nens nascuts sense cap relació genètica amb les parelles.

Tot això sense perjudici de donar solució a les situacions de fet que s’hagin creat atenent l’interès superior del menor, remarca Justícia.

Cap a altres països

La legislació espanyola declara "nul de ple dret el contracte pel qual es convingui la gestació, amb o sense preu, a càrrec d’una dona que renuncia a la filiació materna a favor del contractant o d’un tercer". Per això, són nombroses les famílies que acudeixen a tercers països per encarregar i recollir els seus fills gestats per una dona estrangera.

Des del Govern, la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha assegurat que es perseguirà "les màfies" que trafiquen amb els ventres de les dones "aquí i on sigui", i la titular de Sanitat, María Luisa Carcedo, i la portaveu de l’Executiu, Isabel Celaá, l’han comparat amb "la compravenda de nens".

Defensada per Ciutadans

El debat sobre la seva possible legalització ha sigut obert per Ciutadans, perquè el seu president, Albert Rivera, considera que en la gestació subrogada "només hi ha amor, vida, llibertat i respecte" i que recórrer als ventres de lloguer és "un dret". La formació política rebutja que es criminalitzi les famílies que recorren a aquest mètode, pel qual arriben a Espanya uns mil nens cada any i que costa entre 100.000 i 150.000 euros per gestació.

Notícies relacionades

Al gener, el Consell Assessor de Polítiques d’Igualtat del PSOE va començar a treballar en un document en el qual proposava penalitzar les agències intermediàries i els que hi acudeixen, restringir el registre a Espanya dels nadons nascuts en altres països i agilitar l’adopció.

En l’elaboració d’aquest document sobre els "ventres de lloguer" participava la portaveu de l’Associació de Dones Juristes Themis i presidenta d’aquest consell, Altamira Gonzalo, que va comentar que llogar un ventre per a la gestació per substitució suposa comprar un nadó i a Espanya "es penalitza el tràfic de persones".