Espanya no inscriurà a Ucraïna nous nadons nascuts per maternitat subrogada

El consolat a Kíev inicia la filiació dels 39 nens ja nascuts i els pares dels quals esperaven formalitzar els tràmits

Exteriors negocia que els menors no nascuts puguin viatjar en el futur amb un document de viatge fins a Espanya

undefined46975461 madrid 15 02 2019  pol tica   rueda de prensa posterior al c190215142751

undefined46975461 madrid 15 02 2019 pol tica rueda de prensa posterior al c190215142751 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La crisi dels nadons nascuts per maternitat subrogada a Ucraïna s’ha tancat, almenys de moment, de la manera menys favorable a les famílies que acudeixen a aquest país a satisfer el seu desig de ser pares, ja que a Espanya és il·legal pagar una dona perquè gesti un nen. El consolat d’Espanya a Kíev va avisar aquest dimarts, a través d’una nota, que “la secció consular” no inscriurà els nous nascuts per aquesta tècnica, si bé els casos “seran analitzats de forma individualitzada”.

Exteriors sí que donarà, per contra, solució a les 39 famílies, els fills de les quals ja han nascut i esperen, des de fa dies, inscriure’ls. Segons un portaveu d’aquest ministeri, en nom dels principis de seguretat jurídica i de l’interès superior del menor, es completaran els processos ja iniciats, amb l’enviament d’un funcionari diplomàtic que reforçarà l’atenció consular i la tramitació dels salconduits necessaris.

Però en el futur, no es filiarà nens a l’Ambaixada, sinó que s’estan realitzant gestions amb les autoritats ucraïneses perquè facilitin un document de viatge als menors o un passaport ucraïnès que els permeti desplaçar-se amb els seus pares a Espanya. Una vegada aquí, la seva filiació correspon al Registre Civil, que depèn del Ministeri de Justícia, en aquests moments capitanejat per Dolores Delgado, que va ser qui va deixar sense efecte, per la ferma oposició del Govern a la gestació subrogada, una instrucció que durant unes hores, des del divendres passat fins al dissabte, permetia la filiació mitjançant una prova d’ADN paterna. L’ordre es va emetre a la seva esquena i la ministra la va frenar.

La sentència

Amb això continua en vigor el precepte que el 2010 va establir que per inscriure un menor nascut per gestació per substitució és necessari aportar una resolució judicial que en determini la filiació. Una cosa habitual en altres països que permeten aquesta tècnica però no a Ucraïna, on, a més, la fiscalia investiga possibles casos de tràfic de nadons en una clínica, cosa que ha motivat que en aquest país i no en d’altres s’hagi tancat la porta a la inscripció registral de nous nadons.

La decisió governamental disminuirà, evidentment, el nombre de parelles que acudeixen a Ucraïna, entre altres motius perquè el cost de la gestació subrogada allà, entre 40.000 i 60.000 euros, és més econòmic que en altres llocs. Tot i així, les que s’arrisquin, tenen com a via la possibilitat que un dels pares iniciï els tràmits perquè un tribunal espanyol emeti una sentència de filiació i el seu cònjuge, un procés de coadopció. Una procés molt més lent i costós que la inscripció a l’ambaixada, la denegació de la qual, en qualsevol cas, pot ser recorreguda davant la Direcció de Registres.

L’avançament electoral

Notícies relacionades

Tot i que la situació pot canviar a mitjà termini, atèsl’avançament electoral i la possibilitat que el futur govern torni a obrir la via a la inscripció de nadons a Ucraïna, l’associació que aglutina parelles que acudeixen a la maternitat subrogada, Son Niuestros Hijos, considera que l’Executiu actual ha comès una “equivocació” al negar la filiació a l’ambaixada, “contravenint la normativa sobre gestació i la interpretació que emana del Tribunal Europeu de Drets Humans, que determina que els nens han de ser filiats a la família els pares de la qual acudeixen a aquesta tècnica. En aquest sentit, fonts de Justícia assenyalen que, en el futur, continuarà prioritzant “l’interès del menor” en els processos que es puguin iniciar a Espanya.

L’advocada  de Son Nuestros Hijos, Ana Miramontes, lamenta que, de forma“sorprenent”,després de vuit anys filiant els nens a Ucraïna a través del “procediment per reconeixement del pare i amb el consentiment de la mare gestant”, s’hagi canviat, de la nit al dia, el procediment.