GUÀRDIA CIVIL DE MUNTANYA

Un mort i 11 de rescatats al Pirineu d'Osca aquest cap de setmana

Un home de 75 anys va morir al caure quan beixava del pic de la Gabarda

HUE01 Benasque (Huesca), 03/08/03.- Efectivos de la Guardia Civil de Montaña trasladan al montañero británico de 59 años que   resultó hoy herido grave al sufrir una caída de veinte metros y golpearse contra unas rocas en el Ibón de Coronas del Collado Coronas, en la localidad del pirineo oscense de Benasque. EFE/ANGEL SAHUN

HUE01 Benasque (Huesca), 03/08/03.- Efectivos de la Guardia Civil de Montaña trasladan al montañero británico de 59 años que resultó hoy herido grave al sufrir una caída de veinte metros y golpearse contra unas rocas en el Ibón de Coronas del Collado Coronas, en la localidad del pirineo oscense de Benasque. EFE/ANGEL SAHUN / ANGEL SAHUN (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Agencias

Els agents de la Guàrdia Civil de Muntanya han rescatat aquest cap de setmana11 persones que s’han accidentat quan realitzaven activitats esportives al Pirineu d’Osca. S’hi suma el rescat d’un altre muntanyenc que posteriorment va morir.

El primer rescat ha tingut lloc aquest divendres, 9 d’agost, quan dues dones, de 54 i 53 anys i veïnes de Guadalajara, es trobaven atrapdes a les proximitats del barranc d’Argualas, terme municipal de Panticosa, i no es podien moure. Especialistes de l’EREIM de Panticosa i la Unitat Aèria d’Osca les van haver de rescatar baixant a ajudar-les amb una grua des de l’helicòpter. 

També aquest divendres passat es va rescatar un jove de 32 anys i veí de Motril (Granada) que havia patit un possible esquinç al Parc Nacional d’Ordesa i Mont Perdut quan realitzava la ruta des del refugi de Góriz al prat d’Ordesa dins del terme municipal de Fanlo (Osca).

Dos francesos

Aquell mateix dia es va evacuar un senderista francès de 41 anys que havia patit una caiguda d’uns 30 metres per un pendent d’herba i roca a la zona del pic Salvaguarda, al terme municipal de Benasc, ha detallat la Guàrdia Civil. L’home era al pendent sud del pic Salvaguarda, lloc amb un fort pendent, ajagut a terra i abrigat amb una manta tèrmica juntament amb dues persones més que l’acompanyaven. L’home tenia una possible ruptura de lligament al genoll dret, per la qual cosa se li va immobilitzar la cama lesionada, i va ser traslladat en helicòpter. 

La jornada acabava amb el rescat d’una barranquista francesa de 51 anys, que havia patit una possible lesió a l’esquena després d’un salt a una bassa al barranc Miraval, al terme municipal de Fanlo.

Mort al caure per una canal de pedra

Dissabte van rescatar l’únic mort dels 12 esportistes accidentats. Es tracta d’un home de 75 anys i natural de Saragossa, que va morir després de precipitar-se per una canal de pedra d’uns 150 metres quan descendia el pic de la Gabarda, al terme municipal d’Osca de Panticosa.

Un altre rescat ha sigut el d’un altre veí de Saragossa que va patir un possible esquinç de genoll quan baixava del pic Collarada, a Villanúa, i se’l va localitzar a les proximitats del Pas de la Trapa. 

Un veneçolà de 47 anys és una altra de les persones rescatades per l’EREIM de Panticosa que quan realitzaven un servei pròxim al pic de la Gabarda, van ser requerits per atendre aquesta persona que s’havia torçat el turmell quan es trobava al paratge pròxim al refugi de Respomuso, al terme municipal de Sallent de Gállego.

A causa de la torçada se li havia inflamat molt el turmell i el dolor li impedia continuar la marxa. La parella de l’EREIM de Panticosa juntament amb l’helicòpter i la tripulació que estava efectuant l’anterior rescat es va dirigir al lloc de l’accident, va localitzar el ferit i el van traslladar a l’helisuperfície de Panticosa, on esperava una ambulància que el va traslladar a l’Hospital de Jaca per a proves diagnòstiques.

Extraviats a Guara

També s’ha rescatat dos joves de 22 i 28 anys, veïns de Barcelona, que s’havien perdut mentre baixaven del pic Tozal de Guara al terme municipal de Nueno. Els dos senderistes es trobaven possiblement esgotats i deshidratats. Especialistes de l’EREIM d’Osca i la Unitat Aèria d’Osca els van localitzar des d’un helicòpter.

Notícies relacionades

Dissabte va concloure amb el rescat d’un ciclista saragossà que havia tingut un accident greu a les proximitats d’Artieda (Saragossa) i que va haver de ser evacuat en helicòpter. 

Aquest diumenge, la Guàrdia Civil treballa en el rescat d’un barranquista que ha pogut patir un possible esquinç de turmell al barranc Miraval, al terme municipal de Fanlo.