A BÈLGICA

Esfondrat un pont medieval perquè puguin passar els creuers

La ciutat de Tournai, a Bèlgica, veu com proven d'ampliar un pont de 700 anys d'història

El projecte per ampliar el pont ja compta amb el rebuig de diversos ministres belgues

zentauroepp49340965 pont des trous190805185038

zentauroepp49340965 pont des trous190805185038

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb 700 anys, és un dels tres ponts militars més antics d’Europa. Però aviat deixarà de ser-ho. El pont dels Forats de Tournai (Bèlgica) ha començat la seva desconstrucció. Les autoritats locals han iniciat el projecte per desmuntar i ampliar la infraestructura i així permetre el pas de creuers i vaixells pesats. L’ensorrament, que ha tingut lloc aquest cap de setmana, ja compta amb el rebuig de diversos ministres de Bèlgica. 

A finals de gener, l’Ajuntament de Tournai va prendre la decisió de reemplaçar el seu emblemàtic pont, tot i que ja feia tres anys que les autoritats locals ho estaven planejant. Fins ara, pelriu Scheldt, que creua el pont, podien transitar barcos de fins a 1.500 tones. Quan acabin les obres, ho podran fer embarcacions de fins a 2.000 tones, és a dir creuers i mercaderia pesada. I és que darrere hi ha el projecte, de més de quatre milions d’euros, per crear un nou canal que connecta aquest riu amb el Sena. Tournai no es vol quedar fora d’aquest trànsit naval, que si es fa realitat permetrà unir el Benelux amb el port francès de l’Havre.

Veïns consternats

Ahir, els veïns van veure consternats com es retiraven les pedres del seu pont centenari. Més de 20.000 persones han firmat per paralitzar les obres, però no ha servit de res. Fins al consell internacional de Monuments i Llocs havia demanat informar la UNESCO d’aquesta decisió, pel "caràcter emblemàtic" del pont, construït el segle XIII. D’altres, temen com afectaran les obres el turisme. Mentrestant, molts s’hi han pres amb ironia i ja l’anomenen el pont 'McDonalds'. És la forma de ‘M’ similar a la que tindrà el pont una vegada culminin les obres per ampliar-lo amb les mateixes pedres amb què va ser construït. 

Notícies relacionades

Una de les persones que s’han queixat ha sigut la ministra belga d’Energia i Medi Ambient, Marie-Christine Marghem. Li va retreure a l’alcalde i al consell municipal ser uns "esgarriacries" i"no tenir empatia". "Ataquen un monument sense un procediment d’herència previ", va assenyalar. A més, va constatar que "les pedres que es van retirar no estaven numerades", mentre que alguns mitjans locals van assenyalar que algunes van caure al riu. 

Amb les mateixes pedres

És especialment polèmic perquè el responsable de les obres es va comprometre a descompondre el pont. En comptes de destruir-lo i optar per una construcció moderna, vol tornar a col·locar les mateixes pedres perquè aconsegueixi una forma "pràcticament idèntica" a la que ja tenia. De moment aquest cap de setmana els veïns presenciaven l’ensorrament amb un cert esglai i la música d’un violí. Com si fos un enterrament.

Temes:

Bèlgica