Per unanimitat

Madrid aprova l'operació Chamartín després de 26 anys de bloqueig

Les obres començaran el 2021, tot i que transcorrerà una dècada fins que es comencin a construir els primers edificis

4f7a466e-3b1a-4112-b4fa-bcf2cbab0579-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

 L’Ajuntament de Madrid ha aprovat aquest dilluns per unanimitat el projecte urbanístic Madrid Nuevo Norte, la coneguda popularment com a operació Chamartín, al recolzar tots els grups la modificació del planejament general, que depèn del vistiplau de la Comunitat de Madrid per ser definitiva.

El projecte aprovat en el Ple de la capital per la totalitat dels grups municipals –Más Madrid, PP, Ciutadans, PSOE i Vox– permet superar un bloqueig de 26 anys i contempla la construcció de 10.500 vivendes i un nou districte financer al nord de la capital, a més de la reforma de l’estació ferroviària de Chamartín.

Al ser una modificació del planejament general de 1997 és necessari el vistiplau de la Comunitat de Madrid per a la seva aprovació definitiva.

Aquest projecte afecta prop de tres milions de metres quadrats i la previsió és que les primeres obres, les d’urbanització, comencin el 2021, tot i que transcorrerà una dècada fins que es comencin a construir els primers edificis.

200.000 llocs de treball

Madrid Nou Nord, que es desenvoluparà en un període de 25 anys, suposarà 7.100 milions d’euros en inversió i la creació de 200.000 llocs d’ocupació, directes i indirectes.

L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida (PP), ha remarcat que "el consens generarà una operació millor per tancar definitivament tot el nord de la ciutat", i ha assenyalat que el Govern del PP i Ciutadans compleix el seu compromís d’"acabar amb l’estrangulació" de l’urbanisme madrileny amb aquest "èxit".

"Ha hagut d’arribar un Govern del PP i Ciutadans per desbloquejar després de 26 anys l’operació Chamartín", ha defensat en el ple la vicealcaldessa, Begoña Villacís (Cs), que ha admès que l’aprovat aquest dilluns "no és el cent per cent" del seu plantejament i tampoc el de la resta d’actors, però si ho fos, ha argumentat, no s’hauria aprovat per unanimitat.

El responsable d’Urbanisme, el delegat Mariano Fuentes (Cs), ha defensat que per "lleialtat institucional" i per no "condemnar" Madrid a l’"ostracisme i la paràlisi" han mantingut un text heretat del govern de Manuela Carmena, tot i que el "cos" els demanava "millorar-lo" per "imprimir-li un caràcter més liberal".

Crítiques socialistes

Tot i que el projecte ha sigut aprovat per unanimitat, ha suscitat les crítiques de l’edil socialista Mercedes González, que ha assegurat que el vot del PSOE ha sigut favorable perquè el projecte "arrenqui".

Però ha criticat la "imprudència" de l’alcalde per portar la seva aprovació a juliol i que Cs digués que "volien millorar el projecte i fer-lo més ambiciós" però estiguin "de miranda".

A més, ha censurat que ni tan sols hagin donat resposta a les seves al·legacions, en les que demanaven crear un Consorci Públic del Desenvolupament Urbanístic o que fos la promotora privada la que financés el Nus Nord.

Per part de Vox, el regidor Pedro Fernández ha criticat que l’operació s’hagi enfrontat a "visions sectàries i merament ideològiques" d’altres partits que han demorat la seva execució 26 anys, la qual cosa ha impedit "liberalitzar el terra" perquè el preu de la vivenda sigui més assequible.

Iniciativa pública

Notícies relacionades

El regidor de Más Madrid, José Manuel Calvo, ha posat de relleu que aquest és un projecte desenvolupat per l’anterior govern de Manuela Carmena, en què ell eral’encarregat de l’urbanisme, i ha assegurat que amb l’actual text l’ajuntament "tutela" l’operació, es recupera la iniciativa pública i s’aposta pel transport públic.

L’artífex de l’actual pla de consens ha subratllat que amb Madrid Nou Nord se sentin "les bases per a un model de desenvolupament "urbà diferent a la ciutat de Madrid", i ha demanat que s’executi el pla tal com està perquè creu que "tot el que toquin" el PP i Cs "serà per empitjorar-lo".

Temes:

Urbanisme Madrid