MESURES CONTRA EL TABAQUISME

Salut estudia apujar el preu del tabac de picadura

La consellera Vergés també planteja eliminar la imatge de marca dels paquets

video 3532448 vid 28 130912 / periodico

2
Es llegeix en minuts
ACN

La consellera de Salut, Alba Vergés, vol que l’Estat elimini la imatge de marca dels paquets de tabac i així ho planteja a les reunions tècniques de salut pública, segons ha afirmat en una entrevista a l’ACN. El Govern també proposarà en l’Estat un preu mínim per al tabac.  “El preu té incidència [en el consum]”, ha dit Vergés. “Si podem actuar sobre el preu, veurem on acabem. Però la proposta també pot anar en aquest sentit”, ha continuat la consellera, que afirma que hi ha hagut un canvi de consum en el tabac de picadura respecte al de cigarrets, perquè hi ha diferència de preu, sobretot entre els joves. “La millor mesura que podem impulsar –ha afegit– és aconseguir que la gent jove ja no comenci a fumar”.

El Departament de Salut està preparant una nova llei d’addiccions amb més limitacions contra el tabac a causa d’un repunt del consum després d’uns anys de descens. El 2018 el 25,6% de la població catalana fumava, mentre que el 2017 ho feia el 24%, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any passat, que també mostren que el consum de tabac és superior en grups d’edat més joves. 

Més enllà de les mesures que s’implantaran a Catalunya, la consellera també vol plantejar altres iniciatives que són competència de l’Estat. “Allà on nosaltres tenim incidència i veu, també plantejarem paquets de tabac neutres, sense la marca. Ho hem d’anar dient tot i que inicialment no sigui competència nostra”, ha assenyalat Vergés, que defensa que aquesta també podria ser una mesura efectiva. 

Sense marca

Els anomenats paquets neutres, amb un color estàndard i amb els missatges i fotografies d’advertència dels perills de fumar que ocuparien més superfície, esborren qualsevol reclam o estratègia de màrqueting de la indústria tabaquera, malgrat mantenir una referència a la marca amb una presència petita i amb la mateixa tipografia en tots els casos, i ja s’han introduït en països com Austràlia, el Regne Unit, Irlanda i França, una mesura a què es van oposar en el seu moment altres països europeus, entre aquests l’estat espanyol. 

Notícies relacionades

Els paquets neutres han sigut una mesura polèmica en alguns dels països on s’han introduït. França, per exemple, va topar amb fortes crítiques de les tabaqueres i els estancs. Alguns estats com l’espanyol també s’han oposat a aquest canvi quan algun país l’ha implantat al considerar que interfereix als seus productes. “Tot necessita temps i canviar culturalment un país no és gens fàcil. Quan intentes fer les coses de forma dràstica et pots trobar un rebuig que et fa anar enrere. S’ha d’anar a poc a poc i fent passes endavant”, ha defensat Vergés.

Fumar en vehicles privats

La nova llei d’addiccions, que el Govern preveu acabar en un any, vol prohibir fumar dins dels vehicles privats, en instal·lacions esportives a l’aire lliure i a l’exterior de les parades de transport públic. El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, també ha avançat aquesta setmana a RAC1 que estudiaven prohibir-ho a les terrasses a l’aire lliure. Vergés ha evitat respondre sobre aquesta qüestió: “S’ha d’estudiar i veurem com s’avança en aquest sentit, però el primer pas és que es compleixi la normativa actual”. La consellera ha recalcat que han detectat que alguns establiments no respecten la prohibició de fumar en terrasses cobertes i que, a partir de la tardor, faran una campanya per recordar-ho als propietaris dels locals.

Temes:

Tabac