DENÚNCIES EN UNA ESCOLA DE PAMPLONA

Els Maristes demanen perdó pels abusos sexuals en les seves escoles als anys 60

Els religiosos lamenten "no haver sigut capaços de protegir" els nens

La congregació religiosa ha mantingut trobades amb algunes víctimes

zentauroepp34931213 barcelona   2016  08 05  foto de la escuela de los maristas 190725172243

zentauroepp34931213 barcelona 2016 08 05 foto de la escuela de los maristas 190725172243 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Provincia Ibérica Marista i l’escola Santa María la Real de Sarriguren (Navarra) han demanat perdó pels "dolorosos" casos d’abusos sexuals a alumnes sexuals  comesos alsanys seixanta i han animat qualsevol persona que hagi patit o hagi sigut testimoni d’aquests fets a denunciar-ho davant de la justícia.

A mitjans del mes de maig, explica la congregació en un comunicat, tres exalumnes de l’escola, ubicada als anys 60 en el centre de Pamplona, van denunciar a través dels mitjans de comunicació que havien patit abusos sexuals per part de germans maristes.

Perdó als exalumnes

Aquesta "condemnable situació" que van viure sent nens va passar a les seves aules, per la qual cosa els maristes han demanat perdó per "no haver sigut capaços de protegir-los, de cuidar-los, i per no haver gestionat de manera adequada aquesta situació."

Després de posar-se a disposició d’aquestes víctimes a través de l’Associació Abusos Església a Navarra, s’ha iniciat una investigació interna per aclarir els fets i, al seu terme, s’ha contactat amb les víctimes per compartir la informació recollida i amb dues han mantingut una trobada durant aquestes últimes setmanes.

Les trobades amb els exalumnes "han sigut positives", ha destacat la congregació, que valora i agraeix "la seva disposició i la seva enteresa" per haver assistit a la reunió, explicar la seva experiència i "haver-nos donat l’oportunitat de demanar perdó a cada un de manera personal".

"El nostre compromís se centra en l’acollida, escolta i acompanyament, així com en l’oferiment d’ajuda per finançar el seu tractament psicològic, si hagués sigut necessari dur-lo a terme o ho fos encara en aquests moments", han assenyalat. A més, en aquestes trobades s’ha establert un principi de col·laboració entre l’Associació i l’escola Santa María la Real.

Mesures i polítiques concretes 

Aquesta col·laboració s’ha concretat, de moment, en algunes accions proposades per l’associació i que la congregació ha acceptat: la participació d’integrants d’aquesta entitat a les accions de sensibilització i prevenció que es duen a terme en l’escola en matèriad’abús sexual infantil, i l’ajuda a través d’una beca a un nen o nena a instàncies dels Serveis Socials de la Vall d’Egüés durant la seva vida escolar en el centre.

Notícies relacionades

"És el nostre desig continuar acompanyant i acollint les víctimes que hi pugui haver per posar-nos a la seva disposició", han recalcat els maristes, que han recordat que des del 2014 compten amb una Política de Protecció del Menor en les seves escoles i obres socials, que té com a prioritat la prevenció del maltractament i l’abús sexual.

La notícia ha arribat a penes dos mesos després de la polèmica posada en llibertat del pedòfil confés i exdocent dels Maristes, Joaquín Benítez, després d’una pena de 21 anys i nou mesos de presó per la violació de quatre alumnes de l’escola cristiana al barri de les Corts, que actualment es troba recorreguda en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.