CASOS DE FA 50 ANYS

Andoni, presumpta víctima d'abusos sexuals als Maristes de Pamplona: «A les fosques, et feien de tot"

L'home assegura que "amb 12 o 13 anys et magrejaven" en sales de cine a les fosques i fins a "tres germans diferents"

5956672917 bf12b07088 o

5956672917 bf12b07088 o

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Andoni, un home sexagenari, ha denunciat abusos sexuals soferts durant la seva infància al centre dels Maristes de Pamplona. "Amb 12 o 13 anys et grapejaven. Era inconcebible... era un horrorós. I no només un capellà, n’hi va haver fins a 3. De nen era impossible assimilar-lo i vivies amb por", ha confessat al programa 'Hoy por hoy Navarra', de la Cadena Ser.

L’home assegura que els abusos passaven en sales de cine a les fosques i per part del "Germà Braulio, Pedro [un home petit que van enviar a Roma] o una tercera persona de la qual no recorda el nom". I ha comentat, entre sanglots, que ningú sabia res, "ni la meva família, ni els meus amics... ningú".

El modus operandi dels presumptes abusadors era el mateix. Segons explica Andoni, en declaracions recollides per l’emissora, els seus companys de l’escola sabien d’aquests abusos i intentaven ajudar-se entre ells. "Ells m’acompanyaven i es posaven al meu costat envoltant-me però, és clar, venia l’ombra negra, i com que tenia autoritat feia marxar els meus companys del lloc i l’ocupaven ells. Llavors, allà, a les fosques et feien de tot".

"Et ficaven el cap a l’entrecuix"

Notícies relacionades

I explica que, si anaven a confessar-se -cosa que era obligatòria-, intentaven anar als confessionaris perquè, si no, "tocava seure al costat del confessor i, durant la confessió, t’agafaven del cap i se’l posaven, el cap, a l’entrecuix".

Després de la seva denúncia pública, un oient ha contactat amb l’emissora per recolzar la versió d’Andoni. Segons ha explicat aquesta segona víctima, "tinc l’experiència personal d’un dels germans maristes que ens tocava en públic, davant dels altres de la classe. A banda de portar-nos alguns a determinats llocs per abusar de nosaltres. El que vull amb això és animar Andoni i que sàpiga que n’hi ha altres que estem disposats a recolzar-lo".