INSECTE VIATGER

Les xinxes es fan fortes als pisos turístics

L'augment del moviment de persones les ha convertit en una plaga preocupant a Barcelona i Madrid

La falta d'un protocol d'higiene en aquests allotjaments propicia l'aparició de colònies

zentauroepp49194629 chinches190724145220

zentauroepp49194629 chinches190724145220

4
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

Tot i que ja ens havíem oblidat d’elles, l’augment del trànsit de persones i mercaderies les han convertit en una de les plagues amb més presència en localitats turístiques com Barcelona o Madrid. Es tracta de les xinxes: arriben amagades a les maletes dels visitants com polissons i s’instal·len als seus hotels o apartaments de destí. Així, el següent hoste que arriba té moltes paperetes per emportar-se-les a casa seva i continuar expandint la plaga. Les xinxes són insectes viatgers i uns dels més molestos que poden entrar a casa nostra. Són extremament resistents als insecticides d’ús domèstic i tan petits que poden traslladar-se d’una vivenda a l’altra a través dels endolls.

Fan entre 4 i 7 mil·límetres i tenen el cos aplatat, de color marró que passa a vermellós després d’alimentar-se. S’amaguen al voltant de botons i costures dels matalassos, al somier o a qualsevol esquerda de la paret, i surten de nit per alimentar-se de la nostra sang mentre dormim. Una sola xinxa pot picar més d’una vegada, tot i que normalment s’alimenten en grup, i per això és comú que apareguin picades en diferents zones de pell exposada. Tot i que no transmeten malalties, les seves picades acostumen a desembocar en una reacció al·lèrgica que produeix inflor i sensació de coïssor. A part, conviure amb aquestes bestioles també pot causar ansietat i problemes per dormir.

Detall d’una xinxa.

Portades pels visitants

A Barcelona i Madrid, les empreses de control de plagues estan experimentant un creixement del nombre de trucades relacionades amb les xinxes. Segons ha informat la companyia Rentokil a EL PERIÓDICO, la mitjana espanyola de demanda de control d’aquesta plaga està en un 12%, mentre que a les dues capitals s’està registrant un 20% de la demanda, vuit punts per sobre de la mitjana espanyola. 

“El turisme porta xinxes, els viatgers les porten a les maletes i les van deixant als hotels i apartaments, cosa que ha provocat que s’estigui manifestant la seva presència on abans no n’hi havia”, asseguren fonts de l’empresa, que també han informat sobre les zones amb més plagues, que coincideixen amb les més turístiques: Ciutat Vella a Barcelona; Lavapiés i Malasaña a Madrid.

Les zones amb més plagues són les més turístiques: Ciutat Vella a BCN; Lavapiés i Malasaña a Madrid

Miguel Gallego, tècnic de la companyia Serviset Plagas, ha notat l’augment de la demanda en la seva empresa: "Fa 10 anys els casos de xinxes s’atenien molt esporàdicament; podien passar mesos entre trucada i trucada. Va ser a partir del 2013 quan vam començar a experimentar un increment de les sol·licituds que s’ha prolongat fins al dia d’avui. Ara, totes les setmanes rebem trucades per aquest tema", explica.

Els pisos turístics, els més afectats

El cas és que, mentre que fa uns anys els incidents amb xinxes més greus es trobaven als hotels,  ara mateix el problema s’està traslladant als pisos turístics. Això es deu que els hotels ja compten amb protocols d’actuació i de control contra les plagues. De fet, molts hotelers es preocupen per entrenar el personal perquè siguin capaços de detectar la presència de xinxes quan encara és molt insignificant. Al contrari, els particulars que lloguen pisos turístics no acostumen a tenir-los, cosa que converteix aquests apartaments en autèntics nius de xinxes

Aquest fenomen no estranya en absolut el director general del Gremi d’Hotels de BarcelonaManel Casals, que ho considera lògic a causa de la gran diferència de normativa que hi ha entre hotels i pisos turístics: “És ridícul. Els hotels els exigeixen unes mesures de control de la salubritat extremes per protegir la qualitat del destí turístic. Els altres, en canvi, no han de complir cap requisit en termes de salut ni tampoc de seguretat. Avui parlem de plagues de xinxes, però demà podem estar parlant de risc incendis als pisos turístics, a causa d’una falta total d’exigència de mesures de control".

"Els hotels han de complir uns controls de la salubritat que no s’exigeixen als pisos turístics"

Manel Casals

Director general del Gremi d’Hotels de Barcelona

Per la seva banda, la FederFederació Espanyola d’Associacions de Vivendes i Apartaments Turístics (Fevitur) defensa que, si bé és cert que no existeix cap protocol que obligui aquests allotjaments a prendre mesures per al control de plagues, des de l’entitat s’advoca pel compliment d’uns estàndards de qualitat. Això sí, l’execució de bones praxis dependrà en última instància de cada propietari. Igualment, Fevitur veu com un bon senyal que les empreses de plagues estiguin realitzant cada vegada més serveis als pisos turístics, ja que això significa que "s’estan prenent mesures per solucionar el problema".

Detectar-les a temps

Un altre factor relacionat amb el ressorgiment de les xinxes és la falta de coneixement de la població, segons apunten els professionals de Rentokil: "La millor manera d’evitar-les és la detecció primerenca, però la gent no sap identificar la seva presència. A més, els productes biocides més eficaços van ser prohibits pels seus alts nivells de contaminació i els actuals, tot i que són menys perjudicials, també són menys efectius".

Notícies relacionades

¿Com podem localitzar nosaltres mateixos la presència d’aquests insectes? L’expert Miguel Gallego recomana visualitzar el matalàs del nostre llit sense cobrir, la tauleta de nit, el somier, el capçal del llit i els endolls del nostre apartament. “Tot i que no vegem les xinxes directament, podem detectar la seva presència si trobem senyals com les mudes que van deixant, que tenen un aspecte semblant a les closques de les pipes de gira-sol”, comenta el tècnic de Serviset.

"Són una loteria que reparteix més paperetes entre els que viatgen regularment"

Miguel Gallego

Administrador i tècnic supervisor de Serviset Plagas SL

No obstant, Gallego també alerta que les xinxes no només es troben a les habitacions dels allotjaments, sinó que també poden agafar-se al nostre equipatge en altres llocs, com els maleters dels autocars. Per això, hem d’anar amb compte a l’arribar a casa: “Quan tornem d’un viatge, la maleta mai ha d’anar a parar al nostre dormitori. Hem de deixar-la en una habitació on no hi hagi cap llit en el qual es puguin instal·lar i, al seu torn, que sigui un lloc amb un fons blanc perquè el seu albirament sigui més fàcil. Si detectem la presència d’aquests insectes a la roba, n’hi ha prou amb ficar-la a la rentadora per acabar amb ells. Quant a la maleta contaminada, el més recomanable és confinar-la durant 13 mesos o congelar-la”, explica l’expert, que sentencia: “Les xinxes són una loteria que reparteix més paperetes entre els que viatgen regularment i, abans o després, acaba tocant".