ORDRE EUROPEA DE DETENCIÓ

Bèlgica entrega a Espanya el cònsol d'Armènia, reclamat per mafiós

Un jutjat de Terrassa l'acusa de falsificar passaports per a una organització criminal assentada a Barcelona i Madrid a canvi d'"ordinadors per a l'ambaixada"

La investigació de Mossos i Policia va revelar l'"estreta relació" entre el capitost de la banda i el diplomàtic: "El cònsol és el meu amic i no hi haurà problema"

zentauroepp43985007 badalona 26 06 2018 dos personas detenidas en una operacion 180626105402

zentauroepp43985007 badalona 26 06 2018 dos personas detenidas en una operacion 180626105402 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Les autoritats belgues entreguen aquest divendres a MadridTigran Babayan, el que va sercònsol d’Armènia a Espanya entre 2014 i 2017, contra qui pesava una ordre europea de detenció per pertànyer a una de les organitzacions criminals més grans desarticulada al nostre país i que operava a Catalunya ("Barcelona i ciutats veïnes", d’acord amb la investigació), Madrid i València, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

 El jutjat d’instrucció 2 de Terrassa i la Fiscalia Anticorrupció ho reclamaven des del juny del 2018, quan els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional van culminar una macrooperació conjunta contra una màfia armènia dedicada, entre altres delictes, al narcotràfic, l’extorsió, els robatoris en vivendes i el contraban de tabac, que es va saldar amb 142 detinguts i que havia arrencat, el gener del 2016, amb la investigació d’undoble assassinat perpetrat a Terrasa, al carrer Nàpols, que va donar nom a l’operació.

Detingut en un aeroport holandès

Babayan, que va ser localitzat i detingut en un aeroport holandès el 24 d’abril i està acusat de pertinença a organització criminal, suborn i falsedat documental, serà posat a disposició del jutge a la seva arribada a Espanya. L’atestat policial, al qual ha accedit aquest diari, revela com el diplomàtic armeni "va utilitzar la seva influència com a cònsol mentre va durar el seu càrrec i va arribar a entaular estrets llaços amb diferents membres de l’organització criminal, als quals realitzava diversos favors, en concret, proveir-los de documents, a canvi de suborns com la compra d’ordinadors per al consolat i per a la casa del cònsol valorats en 1.300 euros".

Així presumia un dels líders mafiosos de la seva influència sobre el diplomàtic: "El cònsol és meu"

Els investigadors destaquenl’"estreta relació personal i d’amistat" entre el diplomàtic i Artyom Vardanyan, líder de l’organització criminal a Madrid, amb qui fins i tot tracta directament, sense mitjancers, mantenint diverses converses telefòniques en les quals s’infereix que el mafiós "és un home molt pròxim i de màxima confiança del cònsol", que en l’organització coneixen com a ‘Tik’ o ‘Tiko’.

El mateix mafiós presumeix així d’haver aconseguit corrompre Babayan davant d’un compatriota seu que ha ajudat amb els tràmits per aconseguir documentació per a la nòvia del seu fill: "El cònsol és meu", li diu després que el seu amic armeni li agraeixi la seva ajuda i li parli de la seva reunió amb el cònsol: "Ja han finalitzat les gestions amb el consolat, el Tik ens va rebre molt bé".

El capitost de la màfia a Catalunya, Armenak Badalyan, àlies ‘BDO’, també presumeix que Babayan, el cònsol d’Armènia a Espanya, està "al servei" de l’organització quan parla per telèfon amb persones del seu entorn. A un d’ells, un tal Ashot, li explica com "fer-se un passaport armeni de veritat amb la seva foto", amb "un suport genuí, al qual enganxar la seva fotografia" amb la "complicitat" del cònsol: "Aquí a Espanya no podran esbrinar [que és fals], perquè això només pot saber-ho l’ambaixada, però el cònsol és amic i no hi haurà problema".

D’aquesta manera, aclareixen els mossos i la policia en el seu informe, "si alguna autoritat espanyola el deté i dubta de l’autenticitat del document, haurà de tramitar-lo a l’ambaixada a fi de corroborar o no la seva falsedat, on la connivència del cònsol actuaria verificant la legalitat del carnet, vestint de corruptela i falsedat la totalitat del tràmit".

Visat per traficar amb tabac

En aquesta mateixa conversa entre Badalyan i el seu home, BDO li comenta també la possibilitat de realitzar un visat a una tercera persona perquè trafiqui amb tabac i pugui moure’s per diversos països: "Li pot fer visat perquè s’arrisqui a portar tabac, començant a poc a poc per no cridar l’atenció i anant a diferents països".

Notícies relacionades

Tigran Babalyan, el cònsol armeni, no només formava part de l’entramat mafiós, segons les indagacions, sinó que a més "coneixia la seva estructura delictiva i disposava d’informació de diversos integrants i el seu grau de responsabilitat a la xarxa". També sobre Artyom Vardanyan, l’home fort de l’organització a Madrid, i "els seus afronts amb altres membres". En aquest sentit, la policia va registrar una conversa telefònica entre el cònsol i el líder mafiós en la qual el delinqüent armeni relata al diplomàtic una baralla que ha tingut en l’aniversari d’un conegut: "L’endemà de la baralla amb l’Artash, vaig agafar les armes i vaig anar al traster del Roman a castigar-lo", assegura Vardanyan. A continuació afegeix: "Allà em va demanar perdó i vam fer les paus".

Els investigadors conclouen que a més d’"acreditar el caràcter violent d’Artyom i com aquest soluciona els seus problemes", la conversa entre tots dos demostra "l’elevat grau de confiança que té amb el seu home de rellevància dins de la mateixa ambaixada".