rebutja les quotes de gènere

La primera general d'Espanya: "El feminisme no és un tema polític, és un dret humà"

Patricia Ortega defensa que el repte és aconseguir que les dones tinguin una carrera "més lineal, sense discontinuïtat per maternitat"

GRAF3300. MADRID, 12/07/2019.- Fotografía cedida por la Dirección de Comunicación Institucional de la Defensa, de la coronel Patricia Ortega García, primera mujer que alcanza el rango de general en la historia de España, durante el ascenso aprobado en Consejo de Ministros este viernes. EFE/Ministerio de Defensa

GRAF3300. MADRID, 12/07/2019.- Fotografía cedida por la Dirección de Comunicación Institucional de la Defensa, de la coronel Patricia Ortega García, primera mujer que alcanza el rango de general en la historia de España, durante el ascenso aprobado en Consejo de Ministros este viernes. EFE/Ministerio de Defensa / Ministerio de Defensa (EF)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La general de Brigada del Cos d’Enginyers Politècnics de l’Exèrcit de Terra, Patricia Ortega, és la primera dona en assolir aquest grau a les Forces Armades Espanyoles i considera que el feminisme "no és un tema de mentalitats polítiques, és un dret humà que extrapola el gènere i és de tots". Ortega rebutja també les quotes dins de la institució: "L’ascens ha d’estar basat en el mèrit i no en el gènere", defensa.

Aquesta pionera ha defensat en una entrevista a Onda Cero que l’ascens dins de les Forces Armades ha d’estar basat en el "mèrit i la capacitat, no en gèneres". Per la general, "les quotes no són bones i se’ns poden girar en contra" i que es tracta més d’una qüestió d’"equitat més que la igualtat", que el veritable repte és aconseguir que les dones tinguin una carrera "més lineal, sense discontinuïtat per maternitat". No obstant, ha considerat que "ben aviat, hi haurà tantes dones dins de l’exèrcit que es normalitzarà totalment".

En aquest sentit, la general ha defensat que la conciliació familiar i laboral "no s’ha d’associar a la dona, sinó a tothom", perquè segons ella, "és un tema social i econòmic, no de gènere". Així, considera que no ha de tenir diferent repercussió mediàtica "que una dona arribi fins aquí o que sigui un home".

¿Masclisme castrense? 

"Ben aviat hi haurà tantes dones generals que es normalitzarà", ha assegurat, mentre explicava que des del 1988 les dones ja poden ingressar a l’Exèrcit i accedir a tots els llocs en igualtat de condicions.

Quan li han preguntat si hi ha masclisme dins de les Forces Armades, Ortega considera que "si la societat és masclista, l’Exèrcit no és més que un reflex de la societat", però ha negat qualsevol situació de discriminació cap a ella dins de la institució.

Mili no "contraproduent" 

Notícies relacionades

Així mateix, Ortega ha considerat que reinstaurar el servei militar obligatori "no és contraproduent" com està passant en alguns països occidentals, com Noruega. "Tots hauríem de tenir coneixement de com és l’Estat", ha indicat. La general ha defensat els "beneficis de la mili a l’ajuntar gent de diferents nínxols culturals i nivells econòmics", perquè creu que és important "un petit bany de quins són els valors de l’Estat".

"Crec que la mili és part de la formació de qualsevol persona", ha afirmat, mentre explicava que l’objectiu de les Forces Armades és que "la societat se senti orgullosa dels seus exèrcits" i sigui "conscient de la importància de la defensa i seguretat".