Gairebé la meitat dels joves es resisteixen que les mares treballin

Consideren que pot ressentir la vida familiar, segons un baròmetre de la FAD

L'enquesta dona dades positives, com que la joventut és cada vegada més feminista

zentauroepp48950740 mas periodico jovenes adolescentes190705201139

zentauroepp48950740 mas periodico jovenes adolescentes190705201139 / lev dolgachov

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Els joves espanyols són cada vegada més feministes. Segons el baròmetre ‘Joventut i gènere 2019’,baròmetrerealitzat pel Centre Reina Sofía de la FAD (Fundació d’Ajuda a la Drogoaddicció), gairebé la meitat dels enquestats (el 49%) es considera feminista, mentre que aquest percentatge era del 34,8% el 2017. Per tant, moviments com el #Metoo, el 8-M o les protestes contra la primera sentència de ‘La manada’ han fet efecte en la població de menor edat. Malgrat això, persisteixen micromasclismes preocupants, posicions estereotipades entorn de la dicotomia entre gèneres i creences arrelades i desiguals sobre els rols femenins i masculins. Així, la meitat dels nois (el 45%) creuen que si les mares treballen fora de casa, pot ressentir-se’n la vida familiar, una percepció que també comparteixen el 41,9% de les dones.

Així mateix, el 32,6% dels nois i el 22,5% de les noies opinen que la majoria de la població femenina prefereix crear una llar i tenir fills en comptes de mantenir una feina professional. En aquest context, s’observa que en el repartiment de lestasques domèstiques, el pes continua recaient sobretot en les dones. Així, el 43% de les noies i el 30% dels nois admeten que aquestes tasques les fan fonamentalment les dones dins de la llar familiar.

Percepcions tradicionals

El baròmetre, realitzat amb 1.224 enquestes ‘online’ a joves d’entre 15 i 29 anys i finançat pel Banco Santander i Telefónica, en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat, conclou que els i les joves perceben el gènere com dos calaixos estancs i amb imatges tradicionals sobre la feminitat i masculinitat, si bé a les dones se’ls atribueix cada vegada més qualitats tradicionalment masculines com que són “treballadores” o “emprenedores”, però no al revés. Als homes no se’ls considera cada vegada més “prudents” o “sensibles”.

Notícies relacionades

Alhora, les noies transgredeixen més els rols tradicionals de gènere –el doble de dones que d’homes es consideren feministes–, mentre que els nois s’identifiquen amb més freqüència amb actituds més conservadores. En aquest sentit, segons va remarcar la directora general de la FAD, Beatrín Martín, “preocupa” la pervivència de comportaments de control cap a les parelles per part de bona part de la població masculina de menor edat.

Micromasclismes

Així, s’ha incrementat del 14,5% al 16,5% el nombre de nois que considera normal mirar el mòbil de la seva nòvia si creu que l’està enganyant. Ha crescut del 10% al 15% el percentatge que pensa que per evitar conflictes és millor posar-se la roba que agrada a la parella i del 24% al 25% els que pensen que la gelosia és un prova d’amor. No obstant, l’acord amb totes aquestes afirmacions ha descendit en el cas de les noies.

Temes:

Joves Igualtat