S'embutxacava uns 300.000 € al mes

Detingut Lupin, el major ciberestafador d'Espanya 23 anys, esmunyedís i violent

El noi, de 23 anys, encapçalava la xarxa de fraus 'online' a unes 2.400 víctimes

L'arrestat preparava un cop d'un milió d'euros en el pròxim Black Friday

lupin / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Guàrdia Civil ha detingut el major ciberestafador de la història d’Espanya: un noi de 23 anys, esmunyedís i violent que arribava a manejar ingressos de fins a 300.000 euros al mes i que tenia sota les seves ordres i a sou un important grup criminal.

Es tracta de J. A. F., arrestat en l’operació Lupin, que està relacionada amb la investigació, de la qual la Policia Nacional va investigar ahir, que es va saldar amb 45 detinguts per fraus 'online' a una 2.400 víctimes.

Molts d’aquests detinguts, segons han dit a Efe fonts de la investigació, eren les mules que captava per al ciberestafador un altre arrestat, ja a la presó juntament amb l’"informàtic" i amb J. A. F. per ordre d’un jutjat de Requena (València), que va decretar presó per als tres.

Pàgines copiades

Segons les indagacions dels agents, les estafes es cometien per la venda de productes d’electrònica –videoconsoles i telèfons mòbils, sobretot– en botigues 'online' fraudulentes, a través de pàgines web copiades d’altres de legals i de prestigi.

Aquestes falses pàgines duraven poc; es podien arribar a activar només un cap de setmana i després desapareixien ràpidament sense deixar rastre. Però amb qquest poc temps, i amb una intensa campanya de publicitat i ofertes llamineres, aconseguien captar molts compradors.

Els agents han rastrejat 30 botigues 'online' diferents gestionades per J. A. F. i els seus col·laboradors, que captaven els potencials clients en portals de compravenda i els "redirigien" cap a les seves pàgines fraudulentes.

A més de mòbils i videoconsoles, a les pàgines s’hi oferien altres productes segons l’estació d’any, com aires condicionats o gasoil de calefacció.

El grup d’investigadors ha estat gairebé un any darrere d’aquest noi, però es creu que almenys feia tres anys que cometia diverses estafes, tot i que la que més utilitzava era el pagament del producte triat per transferència bancària.

Per a això comptava amb nombrosos comptes, a nom de persones joves que captaven a canvi de quantitats de diners significatives per facilitar les seves dades.

J. A. F. prenia "exagerades" mesures de seguretat, segons la Guàrdia Civil. Així, utilitzava diferents identitats, no arribava a viure mai més d’una setmana al mateix domicili i habitualment triava hotels i aparthotels de Madrid capital i de les localitats pròximes de Las Rozas i Majadahonda.

De vegades pagava un mes per endavant, però al cap d’una setmana deixava l’establiment.

El cervell d’aquesta estafa mantenia un ferri control sobre les mules que captava i si algun d’aquests col·laboradors es quedava amb més diners de l’estipulat, no dubtada en fer-li pagar.

Agressions físiques i venjances

Per venjar-se publicava el número de telèfon d’aquesta persona com si fos un estafador i, fins i tot, arribava a pagar a terceres persones perquè li donessin una pallissa.

Notícies relacionades

J. A. F. va ser detingut en un cèntric hotel de Madrid en el qual s’acabava d’establir. En el seu poder tenia més de 50 'smartphones’ i més de 100 targetes SIM de prepagament identificades a noms de tercers, a més de material informàtic important que li va ser intervingut.

Tenia entre mans un pla per a "l’estafa del segle". Estava preparant la infraestructura necessària de comptes corrents, telèfons i webs fraudulentes per obtenir un milió d’euros en el pròxim Black Friday.

Temes:

Estafes