L'equiparació de rols

Dones líders de la justícia, l'empresa i la ciència debaten sobre igualtat de gènere

El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona acull el segon Women Business & Justice European Forum

zentauroepp48817256 soc190627125403

zentauroepp48817256 soc190627125403 / maitecruz

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Per aconseguir una societat més democràtica i igualitària és fonamental la participació de les dones i dels homes, de tots. I tot i que es va en la bona direcció, encara queda molt per fer. Aquesta és només una de les conclusions del 2nd Women Business & Justice European Forum (en català, Segon Fòrum Europeu de Dones en la Justícia i els Negocis), iniciat aquest dijous al Col·legi General de l’Advocacia, i que reuneix durant dos dies a Barcelona mig centenar de juristes, empresàries, periodistes, científiques i emprenedores perquè hi exposin les seves experiències i opinions.

La trobada, inaugurada per la vicepresidenta del Govern i ministra de Presidència, Carmen Calvo; la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la degana dels advocats i advocades, Maira Eugènia Gay, ha omplert la gran sala d’actes d’aquest organisme col·legial.  L’objectiu és, segons els organitzadors d’aquesta segona trobada internacional, "donar visibilitat a diferents models d’èxit femení a través de grans referents en el món de la justícia, la ciència, l’economia, l’empresa, la tecnologia i la cultura per fer un nou pas endavant i aconseguir una igualtat real entre homes i dones en totes les esferes de la vida".

Dones valentes

Gay ha definit la trobada com "una gran ocasió per reivindicar el paper de les dones valentes que ens han precedit i de les quals heretem la lluita per la dignitat". "¡Ni un pas enrere ni per agafar impuls!", ha afegit. La vicepresidenta Calvo ha afirmat després, davant d’un auditori bolcat i majoritàriament femení: "L’eix constitutiu del segle XXI ha de ser la lluita per la igualtat: no es pot ser demòcrata sense ser feminista". La política socialista ha destacat el compromís del Govern en aquesta tasca d’una forma transversal. "El feminisme és l’únic gran moviment que segueix dempeus i aporta molt a l’avanç de la democràcia", ha assegurat.

La consellera Capella, per la seva banda, ha recordat que "la pobresa, la precarietat i l’atur continuen tenint cara de dona, cosa que, igual que la bretxa salarial, té com a conseqüència una vulnerabilitat més gran" i ha recordat que "en la justícia també hi ha desigualtat: a Catalunya només hi ha quatre deganes d’un total de 14 col·legis d’advocats, malgrat que el 50% d’aquests professionals són dones".

La solidaritat d’una regidora

Per demostrar que encara queda molt camí per recórrer, l’alcaldessa de Barcelona ha recordat en la seva intervenció els insults masclistes ("putes porques i meuques", ha dit) que els van rebre a ella i la resta de regidores el dia de la presa de possessió del nou ajuntament. "I els van dir dones, perquè el masclisme també està entre les dones", ha precisat. No obstant, Colau ha volgut destacar un element "positiu" d’aquell succés: "Una regidora d’Esquerra, Gemma Sendra, malgrat les diferències polítiques, es va posar al meu costat, caminant amb fermesa, mostrant la solidaritat entre dones".

L’alcaldessa ha fet una justificació de la necessitat que les dones accedeixin al poder: "Per transformar-lo i fer coses diferents". "El Govern municipal –ha explicat– és feminista, i vam crear una regidoria de Feminisme i volem canviar la mirada de l’Administració i transformar la societat perquè sigui més justa per a les dones i per als homes".

'Lideratge global’

En la primera de les taules rodones, titulada 'Lideratge global’, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha donat també xifres de la no correspondència entre dones juristes i càrrecs als tribunals. "El 64% de les fiscals són dones i només representen el 30% dels alts càrrecs", ha posat com a exemple. Tot i que ja hi ha algunes solucions, com ara computar el temps en què una dona jutge o fiscal no exerceix per una maternitat com si hagués treballat perquè no li resti punts per a un ascens.

Notícies relacionades

Delgado ha remarcat la necessitat de fomentar la igualtat de gènere a través de la formació. "Hem de traslladar a l’altra meitat de la societat que ha de ser el nostre còmplice en la mentalització de la perspectiva de gènere. Necessitem la complicitat de l’altre 50% de la societat, que també es beneficiarà de la incorporació plena de les dones", ha dit. Com en la resta d’intervencions, els aplaudiments d’un auditori entregat es van prolongar durant diversos minuts.