ALTA DEMANDA

Aprovat el decret que convertirà en públiques escoles concertades o privades

El Parlament recolza per unanimitat la mesura, amb què es tracta de donar resposta a l'augment de demanda en l'educació pública

En alguns barris de Barcelona, com l'Eixample, no hi ha espai per a nous centres, recorda el conseller Bargalló

zentauroepp9344457 barcelona 6 11 08  gran  barcelona   reforma del chaflan   d190626145334

zentauroepp9344457 barcelona 6 11 08 gran barcelona reforma del chaflan d190626145334 / FRANCESC CASALS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament de Catalunya ha validat per unanimitat el decret del Govern que regula el procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat pública de la Generalitat. Estableix que s’aplicarà en funció de les necessitats d’escolarització, a sol·licitud del centre i de “mutu acord” entre el centre i el Departament d’Ensenyament. Un altre dels punts destacats del text aprovat és que el personal procedent d’aquests centres pugui mantenir el seu vincle i les condicions de treball una vegada aquest s’hagi integrat a la xarxa pública.

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha defensat que es tracta d’un decret per regular el traspàs de titularitat amb l’objectiu d’“enfortir” la xarxa pública i donar resposta a les necessitats d’escolarització. El decret aprovat regula el procediment d’integració de centres educatius d’altres titularitats, com és el cas dels centres de titularitat privada i d’ens locals, a la xarxa de centres públics de la Generalitat.

El titular d’Educació ha defensat que “no permet nacionalitzar cap escola” sinó que es tracta d’un decret per regular el traspàs de titularitat davant de l’augment “notable” que s’està registrant en la demanda de places públiques. Aquesta pressió contrasta, en canvi, amb la falta de terra per a noves construccions de centres a Barcelona i altres ciutats. Així doncs, no es tracta només d’estalviar recursos sinó de “poder fer-ho”. “A l’Eixample de Barcelona no hi ha solars. Si no podem construir un nou centre públic, l’única solució possible és aquesta”, ha defensat. 

La portaveu dels comuns, Susana Segovia, ha explicat que el seu grup parlamentari ha donat un “sí crític” al decret i ha instat el Govern a debatre sobre el “sistema actual de dualitat entre la xarxa pública i la concertada” criticant que “atempta contra el principi d’equitat en l’educació”.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha reclamat que paral·lelament al decret hi hagi una llei més estratègica. Un argument similar és el que ha fet servir el diputat de la CUP Carles Riera, que ha demanat que el Govern no es quedi amb la “resposta puntual” que suposa el decret i sigui una “porta oberta cap a un nou camí de reversió del model concertat”. Així mateix, ha avisat que la CUP no vol que el decret serveixi per “rescatar” escoles privades “mal gestionades”.