sentència

Superar el límit de pol·lució de l'aire en un mesurador ja viola la llei

El Tribunal de Justícia de la UE confirma que els tribunals nacionals poden controlar la ubicació de les estacions i prendre mesures quan incompleixin les normes europees

zentauroepp47136725 barcelona 26 02 2019 elevedo indice de contaminacion en la c190424134503

zentauroepp47136725 barcelona 26 02 2019 elevedo indice de contaminacion en la c190424134503 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

Depassar els límits de contaminació de l’aire en un sol punt de mesurament és suficient per infringir les normes comunitàries que fixen els màxims permesos de substàncies nocives, segons ha aclarit el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en una sentència dictada aquest dimecres. La cort amb seu a Luxemburg ha assenyalat a més que els tribunals nacionals poden controlar la ubicació que trien les autoritats per a les estacions de mesurament de la qualitat de l’aire i vetllar perquè compleixin els criteris que fixa la directiva europea en la matèria.

El Tribunal s’ha pronunciat així a la petició de la justícia belga sobre el cas d’un grup d’habitants de regió de la capital, Brussel·les, i una organització mediambiental que han demandat les autoritats regionals per considerar que el pla de qualitat de l’aire per a Brussel·les és insuficient.

Les normes de la UE obliguen els seus estats membres a vetllar perquè no se sobrepassin certs límits de partícules nocives en l’aire –diòxid de nitrogen, diòxid de sofre, partícules PM10, plom, benzè i monòxid de carboni– i a dissenyar plans de qualitat de l’aire quan es depassin aquests màxims.

En aquest sentit, la sentència explica que “per constatar que s’ha sobrepassat un valor límit fixat en aquesta directiva [...] n’hi ha prou que es mesuri un nivell de contaminació superior a aquest valor en un punt de mostreig aïllat”. La cort aclareix que calcular la mitjana de tots els mesuraments recollits a les diferents estacions d’una zona “no permet determinar el nivell d’exposició de la població en general a les substàncies nocives”.

El tribunal argumenta que per protegir la salut s’ha de determinar el nivell de contaminació efectiva a què està exposada la població de cara a prendre mesures, de manera que, “n’hi ha prou de sobrepassar un valor límit en un sol punt de mostreig per activar l’obligació d’establir un pla sobre la qualitat de l’aire”.

D’altra banda, el TJUE confirma que els tribunals nacionals poden controlar la ubicació de les estacions i prendre mesures contra les autoritats nacionals quan incompleixin les normes europees sobre la seva instal·lació. La situació dels mesuradors, assenyala, ocupa un “lloc central” a l’hora d’avaluar la qualitat de l’aire.

400.000 morts anuals

La interpretació de les regles feta avui pel Tribunal és vàlida per a tots els estats membres de la UE, alguns dels quals han sigut advertits per Brussel·les pels seus nivells de contaminació de l’aire, que segons l’Executiu comunitari és responsable de 400.000 morts prematures anuals.

Entre aquests hi ha Espanya, que el 2018 es va deslliurar que la Comissió la portés davant del tribunal comunitari per la situació a Madrid i Barcelona després de prendre mesures.

Notícies relacionades

Més de 45 milions de persones, el 97% de la població espanyola, van estar exposades el 2018 a nivells de contaminació que superen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, segons un informe publicat ahir per Ecologistes en Acció.

No obstant, l’informe recull una reducció generalitzada dels nivells de contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió, diòxid de nitrogen (NO2) i diòxid de sofre (SO2).

Temes:

Contaminació